Letecká doprava

Hlavné príjmy letiska v Bratislave tvorí aktuálne aj parkovanie lietadiel

Dôležité fakty z článku
  • Hlavné príjmy letiska v Bratislave tvorí aktuálne aj parkovanie lietadiel
  • Košické letisko neplánuje prepúšťať zamestnancov

V apríli letisko zvažovalo možnosť dočasného parkovania lietadiel počas svojho uzatvorenia. Dnes parkovanie lietadiel, kedy je Letisko M. R. Štefánika „zakonzervované“ z dôvodu pandémie nového koronavírusu, to predstavuje jeden z jeho hlavných príjmov. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR. Túto možnosť letisko využíva ako nástroj na zmiernenie výpadku príjmov z leteckých činností.
      
Súčasne sa podľa rezortu dopravy stále uskutočňujú ďalšie rokovania letiska s leteckými spoločnosťami, ktoré majú záujem o parkovanie svojich lietadiel na letisku v Bratislave. „Dobu parkovania lietadiel zároveň využívajú letecké spoločnosti efektívne na realizáciu údržby svojich lietadiel,“ priblížilo ministerstvo dopravy.
      
Zákazom civilných letov prišlo letisko o príjmy z pristávacích poplatkov, poplatkov za odlietavajúcich cestujúcich, či iné príjmy z neleteckej činnosti, ako je napríklad príjem z parkoviska pre automobily. Zároveň však letisku vzrástli výdavky na nákup dezinfekčných prostriedkov i osobných ochranných pracovných pomôcok. Zákaz civilných letov aktuálne platí minimálne do 14. mája.

Letisko Košice (FOTO: TASR – Roman Hanc)

Košické letisko neplánuje prepúšťať

Košické letisko v súvislosti s koronakrízou neplánuje prepúšťať zamestnancov, doposiaľ k tomu ani nedošlo. Pre TASR to uviedla hovorkyňa letiska Karolína Linhartová s tým, že zamestnávajú 147 ľudí na plný pracovný úväzok.
      
„Drvivá väčšina zamestnancov nepracuje a vykonávané sú len nevyhnutné činnosti. Každý týždeň prichádzame o 75 letov, čiže od začiatku zákazu od 13. marca do 14. mája sme prišli o 675 letov a za toto obdobie očakávame výpadok približne 60.000 cestujúcich,“ povedala.
      
Zákaz civilných letov na slovenské letiská nariadil Ústredný krízový štáb, formálne toto nariadenie predlžuje rezort dopravy každých 14 dní prostredníctvom tzv. správy NOTAM. Košické letisko očakáva predĺženie tohto zákazu minimálne do konca mája. Podľa Linhartovej prakticky nie je v prevádzke a je uzatvorené. „Na letisku Košice nie sú vybavované žiadne lety – ani repatriačné a ani nákladné lety,“ dodala.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button