Letecká doprava

České letecké spoločnosti Smartwings a ČSA žiadajú o dlhové moratórium

České letecké spoločnosti Smartwings a ČSA zo skupiny Smartwings Group podali v stredu na pôde Mestského súdu v Prahe návrh na vyhlásenie mimoriadneho moratória, teda odloženia splatnosti dlhov. Umožnil im to zákon označovaný ako Lex covid na zmiernenie vplyvu pandémie nového koronavírusu.

Potreba využiť moratórium plynie z dôsledkov spôsobených pandémiou, ktorá v celom svete vyvolala najväčšiu krízu v histórii letectva. Obidve spoločnosti boli podľa vlastných slov pred vypuknutím pandémie ziskové a očakáva sa, že po skončení pandémie sa k ziskovosti vrátia.

Vyhlásenie mimoriadneho moratória tak poskytne Smartwings aj ČSA ochranu v čase, keď sa príjmy obidvoch firiem prudko prepadli. Spoločnosti okrem toho získajú čas na navrhnutie a vyrokovanie dlhodobo udržateľného riešenia, ktoré bude výhodné pre veriteľov, zamestnancov aj cestujúcich.

Ako povedal predseda predstavenstva Smartwings Jiří Šimáně, na prevádzke spoločností Smartwings a ČSA sa nič nemení. Obidve spoločnosti zabezpečujú všetky plánované lety podľa letových poriadkov a naďalej obnovujú ďalšie linky v závislosti od vývoja epidemiologickej situácie v jednotlivých krajinách. „Veríme, že všetky kroky, ktoré robíme, nám umožnia prekonať túto bezprecedentnú krízu,“ dodal Šimáně.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button