Letecká doprava

České aerolínie skončili v prvom polroku so stratou 178 miliónov

České aerolínie (ČSA) skončili svoje hospodárenie v prvom polroku so stratou 178 miliónov Kč (217,52 milióna Sk). Výsledok bol ešte o 3 milióny Kč horší ako v rovnakom období vlaňajška.

Prezident ČSA Radimír Lašák však povedal, že "polročné výsledky napriek tomu pokladáme za pozitívne vzhľadom na zložitú situáciu, v ktorej sa v dôsledku drahej ropy ocitla svetová letecká doprava. Na rozdiel od niektorých iných leteckých spoločností nemusíme zastavovať prevádzku časti lietadiel, ani vo veľkom prepúšťať zamestnancov".
Fakt, že sa letecká doprava dostala do ťažkého obdobia, potvrdzuje aj medzinárodné združenie IATA. Odhaduje, že celková strata aerolínií dosiahne tento rok 5,2 miliardy USD (108,66 miliardy Sk). Hospodársky plán ČSA predpokladá zisk 391 miliónov Kč. Lašák sa domnieva, že hospodárenie podniku, ktorý vedie, by malo napriek všetkým ťažkostiam skončiť s kladným výsledkom.
Prepravnú flotilu ČSA tvorí 50 lietadiel. Lietajú do 135 miest v 48 krajinách. V prvom polroku prepravili 2,6 milióna cestujúcich, čo bolo o 5,9 % viac ako v rovnakom období vlaňajška. Tržby ČSA vzrástli medziročne o 377 miliónov na 11,17 miliardy Kč.
Predaj Letiska Praha by mal priniesť štátu vyše 100 miliárd Kč, z privatizácie ČSA môže podľa analytikov očakávať len asi 5 miliárd Kč.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button