Letecká doprava

Boeing 737 MAX absolvoval v stredu prvý komerčný let v Brazílii

Po viac ako 20 mesiacoch od uzemnenia sa Boeing 737 MAX v stredu vrátil na oblohu v Brazílii. Informovali o tom novinári AFP, ktorí boli na palube. Let nízkonákladovej spoločnosti Gol číslo 4104 zo Sao Paula do mesta Porto Alegre na juhu Brazílie bol prvým komerčným letom upraveného lietadla od jeho stiahnutia z prevádzky na celom svete v marci 2019 po dvoch tragických haváriách.

Väčšina cestujúcich na palube lietadla, ktoré bolo obsadené na 88 %, si sotva všimla číslo modelu vytlačené na nose stroja. A aerolínie Gol neoslavovali návrat stroja na oblohu s fanfárami. „Dobré vedieť,“ skonštatoval jeden z cestujúcich, keď mu novinár AFP povedal, že je to prvý komerčný let 737 MAX od uzemnenia. „To musí znamenať, že je to bezpečné, však?“ spýtal sa muž a požiadal, aby jeho meno nebolo zverejnené.

Piloti absolvovali špeciálny aktualizovaný výcvik v Spojených štátoch po úprave lietadla a odstránení problémov stabilizačného systému MCAS, ktoré sú považované za príčinu havárií. Členovia posádky uviedli, že boli dojatí, že sa mohli zúčastniť na kľúčovom momente pre letecký priemysel, ktorý zasiahli nielen problémy Boeingu, ale aj pandémia nového koronavírusu.

Prvý kus pre United Airlines

V utorok (8. 12.) dodal Boeing prvý stroj 737 MAX za posledných 21 mesiacov leteckej spoločnosti United Airlines. Umožnilo to rozhodnutie amerického Federálneho úradu pre letectvo (FAA), ktorý minulý mesiac povolil návrat tohto lietadla do prevádzky, po približne 20 mesiacoch od jeho uzemnenia. Letecká spoločnosť vykoná niektoré úpravy lietadla na letisku Seattle-Tacoma a do konca týždňa má stroj odletieť na základňu United v texaskom Houstone.

United zatiaľ nebudú prepravovať cestujúcich v novom stroji MAX. Spoločnosť plánuje zaradiť lietadlo do „služby“ až v 1. štvrťroku 2021, pravdepodobne vo februári. „Keďže začíname dostávať od spoločnosti Boeing dodávky 737 MAX, každé lietadlo skontrolujeme, vyžadujeme, aby naši piloti absolvovali ďalší výcvik skontrolovaný a schválený FAA, a vykonáme testovacie lety predtým, ako zaradíme tieto lietadlá do prevádzky,“ povedal hovorca United Frank Benenati. Dodal, že letecká spoločnosť čoskoro zverejní konkrétnejší harmonogram.

Piloti United Airlines absolvujú výcvik na letových simulátoroch spoločností v Denveri. Po zaradení strojov do prevádzky budú lietať zo základní v Denveri a Houstone. Aerolínie so sídlom v Chicagu mali v prevádzke 14 strojov typu MAX pred ich uzemnením v marci 2019. A v nasledujúcich mesiacoch očakávajú po tejto prvej dodávke ďalších 15 nových lietadiel. Konkurenčná spoločnosť American Airlines plánuje ako prvá v USA nasadiť 29. decembra model MAX na linke z Miami na newyorské letisko LaGuardia.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button