Letecká doprava

Argentínsky parlament schválil zoštátnenie Aerolíneas Argentinas

Horná komora argentínskeho parlamentu schválila v stredu zoštátnenie Aerolíneas Argentinas (AA) a potvrdila tak rozhodnutie dolnej komory, ktorá prijala znárodňovací zákon minulý mesiac.
 

Letecká spoločnosť AA sa dostala do súkromných rúk pred 18 rokmi. V ostatnom období ju pred krachom zachraňovala len výdatná štátna pomoc.
Parlament súčasne rozhodol, že sa aerolínie v budúcnosti už nesmú znovu sprivatizovať.
Aerolíneas Argentinas skončili svoje pôsobenie v súkromnej spoločnosti Grupo Marsans s dlhom 890 miliónov USD (18,65 miliardy Sk). Poslanci i senátori sa postavili proti tomu, aby ich prevzal na seba štát. Vláda však ešte v júli podpísala s vedením Marsansu dohodu, že preberá celé aerolínie, vrátane dlhu.
Zákon sa vzťahuje aj na spoločnosť Austral, ktorá zabezpečuje vnútroštátnu leteckú dopravu. Oba podniky majú spolu 9000 zamestnancov a kontrolujú 80 % argentínskej vnútroštátnej leteckej dopravy. Avšak ich stav je žalostný. Polovica ich lietadiel je odstavená, lebo ich majitelia nemajú peniaze na nákup náhradných súčiastok.
Aerolíneas Argentinas boli od svojho založenia v roku 1950  do roku 1990 štátnym podnikom. Vláda prezidenta Carlosa Menema ich predala španielskej Iberii. Pred siedmimi rokmi ich prevzala španielsky turistický konglomerát Grupo Marsans. Argentínčania teraz obviňujú súkromných majiteľov aerolínií, že podnik zruinovali.
Vláda predchádzajúceho prezidenta Néstora Kirchnera, manžela súčasnej prezidentky Cristiny Fernandézovej, zoštátnila veľké vodárenské spoločnosti, prímestskú železničnú dopravu, podniky verejno-prospešných služieb, vrátane pošty.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button