Letecká doprava

American Airlines, BA a Iberia chcú spolupracovať

Letecké spoločnosti American Airlines, British Airways (BA) a Iberia sú tesne pred uzatvorením partnerstva. Ako uvádza dnešné vydanie britského denníka Financial Times (FT) s odvolaním sa na predstaviteľov menovaných aerolínií, spoločnosti sú tesne pred podaním žiadosti o protimonopolnú imunitu a vytvorenie spoločného podniku.
 

Po uskutočnení uvedeného plánu by tieto tri spoločnosti dominovali v transatlantickej leteckej preprave. Spolupráca American Airlines a BA by znamenala spojenie dvoch veľkých hráčov na tomto trhu. Vďaka tretiemu partnerovi Iberii by sa aliancii otvorili dôležité linky medzi Európu a Latinskou Amerikou. Rekordné ceny paliva, spomaľovanie globálnej ekonomiky a dohoda Open skies vedie mnohé veľké aerolínie na oboch brehoch Atlantiku, aby prehlbovali staré partnerstvá alebo aby sa obzerali po nových.
Podľa dohody Open skies, na ktorej sa EÚ a USA dohodli vlani a ktorá nadobudla platnosť 30. marca, môže akékoľvek európske alebo americké lietadlo letieť odkiaľkoľvek v Európe kamkoľvek v USA. Ukončila privilégiá etablovaných aerolínií ako BA, ktoré boli jednou zo 4 spoločností, ktoré mohli lietať z londýnskeho letiska Heathrow do USA.
Medzi American Airlines a BA platí dvojstranná dohoda, ktorá však nezahŕňa ich transatlantické linky. American Airlines sa už dvakrát medzi rokmi 1997 a 2001 pokúšali o spoluprácu s britskou spoločnosťou, ale vždy to stroskotalo na prílišných požiadavkách protimonopolných úradov.
Protimonopolná imunita (antitrust immunity) znamená, že aerolínie môžu koordinovať ceny a rozpisy liniek na danom trhu. Očakáva sa, že American Airlines a BA budú pred americkými protimonopolnými úradmi argumentovať zmenou situácie na trhu po vstupe do platnosti dohody Open skies.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button