Správy | Aktuality | Témy

Konferencia cestná doprava 2023

Konferencia cestná doprava 2023. Viac ako 350 účastníkov sa zišlo na konferencii Cestná doprava 2023, ktorú v októbri zorganizoval ČESMAD Slovakia – združenie cestných dopravcov SR, v komplexe X-Bionic Sphere v Šamoríne. Išlo o významné podujatie v oblasti cestnej dopravy.

Druhý ročník konferencie Cestná doprava 2023 mal päť hlavných panelov: Čo sa na dopravcov chystá v Bruseli? / Možnosti riešenia nedostatku vodičov / Implementácia nového mýta na Slovensku / Alternatívne palivá / Smart riešenia v doprave.

Odborníci z odvetvia dopravy, dopravcovia i partneri z odvetvia diskutovali a komunikovali o aktuálnych témach za účasti vysokých štátnych úradníkov, expertov v doprave, ako aj importérov úžitkových vozidiel – kredit podujatia, garantovaný najsilnejším združením v oblasti cestnej doprav, potvrdzuje stúpajúcu úroveň tohto podujatia.

Konferencia cestná doprava 2023. ČESMAD Slovakia – združenie cestných dopravcov SR.

Konferenciu otvoril vtedajší minister dopravy Pavol Lančarič. V prednáškovej časti zazneli dôležité informácie o stave a plánovaných zmenách v slovenskej legislatíve vrátane prezentácie zástupcu Európskeho orgánu práce (ELA) k otázkam pracovnej mobility v rámci EÚ, ako aj informácie o konkrétnych úlohách ELA v rámci sektora cestnej dopravy, ktoré komentovala Mária Malová, veľvyslankyňa, zástupkyňa stálej predstaviteľky SR pri Európskej únii, Juraj Káčer, štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, Jaroslav Kmeť, štátny tajomník ministerstva dopravy a Peter Švec, štátny tajomník ministerstva hospodárstva.

Nové Mýto

V panelovej diskusii najväčší záujem vzbudili informácie o implementácii nového mýta na Slovensku, rezonovala aj téma nedostatku vodičov a nové témy elektromobility a digitalizácie v cestnej doprave. Elektrické pohony na truckoch predviedli Mercedes-Benz a FUSO, MAN, Ford Trucks aj s návesom Kögel, Volvo a Renault Trucks, Scania a ďalší partneri a sponzori konferencie, medzi ktorými nechýbali Shell, Eurowag, DKV, Goodyear, TAMEX, Hochstaffl Slovakia, NDS, MOL, Slovnaft, ORLEN, UTA, ZVVB či ZSE Drive. Diskutovanou bola aj téma zdražovania mýta v Európe – podrobnosti sa dočítate na strane 38 tohto časopisu. Ďalšou témou bola konkurencieschopnosť našich autodopravcov v súčasných podmienkach.

Elektrotrucky

Oproti predošlému ročníku sa konferencia detailnejšie zaoberala elektromobilitou v cestnej doprave. Elektrotrucky už skutočne prichádzajú na trh, o čom svedčí aj bohatá účasť elektrických vozidiel. Popri stále rezervovanému prístupu zo strany dopravcov je hlavnou otázkou rentabilita prevádzky autoparku s elektrotruckmi. Kým vo vyspelých krajinách podporujú elektromobilitu dotačnými motiváciami nielen na kúpu takýchto vozidiel, ale aj inými zvýhodneniami v cestnej premávke, na Slovensku zaostávame, a to aj preto, že štát nijako nekompenzuje vysokú kúpnu i prevádzkovú cenu. Zhoda panuje v tom, že pokiaľ chceme, aby autodopravcovia prejavili väčší záujem o elektromobilitu, štát musí prísť s podobnými dotačnými schémami ako v Nemecku, Taliansku či vo Francúzsku vrátane výrazného zvýhodnenia v mýtnych poplatkoch.

Delta-Truck na konferencii

Spoločnosť Delta-Truck, s. r. o., pripravila pre účastníkov konferencie z radov členov združenia ČESMAD Slovakia prezentáciu novinky z produkcie Ford Trucks (F-MAX 500) s návesom Kögel so zhrňovacou plachtou. Delta-Truck je oficiálnym dovozcom návesov Kögel na Slovensko. V aktuálnej ponuke má kompletný sortiment návesov Kögel, overenú nemeckú kvalitu od profesionálneho, vyškoleného a pripraveného tímu Delta-Truck.

V súčasnosti máte ideálnu možnosť získať návesy Kögel Cargo s dodaním zo skladu prakticky na počkanie. Kögel Cargo sa vyznačuje vysokou stabilitou a vysokou užitočnou nosnosťou, ide o ľahko naložiteľný náves pre 2- alebo 3-nápravové ťahače, vhodný na prepravu tovaru rôznych rozmerov a hmotností. V kombinovanej doprave cesta/železnica patrí náves Kögel Cargo Rail s výbavou na prekládku žeriavom na železničný vagón k európskej špičke.

Sklápacie návesy Kögel Kipper

Ďalším ťahákom pre autodopravcov sú sklápacie návesy Kögel Kipper pre stavebníctvo, teraz aj s telematickým systémom Kögel zadarmo. Kögel Kipper má modulárny skrutkovaný systém pre jednoduchú opravu a z toho vyplývajúce nízke náklady na opravu a prevádzku. Povrchová úprava na každom návese je nanokeramická + KTL.

Kögel Kipper ponúka širokú škálu variantov, ktoré vyhovujú rozmanitým požiadavkám na prepravu. Oceľová nadstavba tvaru U sa vyznačuje vysokou odolnosťou voči opotrebovaniu. Spoločnosť Delta-Truck, ako oficiálny dovozca návesov Kögel v Maďarsku, distribuuje produkty tejto značky od roku 2005 a na Slovensku od decembra 2022. Všetky pracovné procesy návesov Kögel – od vývoja až po výrobu – prebiehajú v Nemecku. Delta-Truck s centrálou v Senci okrem predajno-servisných služieb poskytuje aj prenájom vybraných modelov návesov Kögel.

Kögel Kipper.
Kögel Kipper

Zdroj
transport.sk
Editor
Viliam Bujna, foto: autor

Prečítajte si aj

Back to top button