Cestná doprava

Znovuvyhodnotenie súťaže na mýtny systém

Znovuvyhodnotenie súťaže na mýtny systém. Dočasne poverený minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (Sme rodina) ubezpečil, že už tento týždeň zverejní zápisnicu zo znovuvyhodnotenia súťaže na mýtny systém.

Potom bude nasledovať právoplatnosť tohto rozhodnutia. Informoval o tom na sociálnej sieti s tým, že novinkou sú rokovania s medzinárodnými poskytovateľmi mýtneho systému. Ide o Európsku službu elektronického mýta (EETS), ktorá vychádza zo smernice Európskeho parlamentu a Rady schválenej z roku 2004.

Rezort dopravy podpísal zmluvu zatiaľ s dvomi poskytovateľmi EETS, so spoločnosťou Telepass a Toll4Europe, uviedol Doležal. „Mal by nasledovať Eurowag, čiže robíme to, čo sme avizovali. Čím viac dopravcov a čím skôr preklopíme na medzinárodný mýtny systém EETS, tým skôr a tým prudšie budú klesať náklady, ktoré máme dnes na prevádzku mýtneho systému. Pripomínam, ten cieľ je stále pod 20 percentami priemerných nákladov v roku 2023,“ priblížil.

Znovuvyhodnotenie súťaže na mýtny systém

Doležal dodal, že otázky okolo mýta zaujímajú širokú verejnosť, pričom námietka od uchádzača je legitímna vec. „Máme Úrad pre verejné obstarávanie, aby sa s tou námietkou vysporiadal, ja to nespochybňujem, je to legitímne právo uchádzačov dávať námietky. Dôležité je, aby sa tieto námietky nezneužívali,“ dodal. V súvislosti s námietkami k zverejneniu zmlúv dodal, že rezort zverejní informácie vtedy, keď to bude môcť zverejniť.

Jednou z posledných námietok bola od Únie autodopravcov Slovenska, ktorá navrhla, aby Najvyšší kontrolný úrad SR prešetril dodatok k zmluve na poskytovanie mýtneho systému. Uvažovali, či sa zbytočne nepredražil a či sa zamestnanci Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) nedopustili protiprávneho konania. Dodatok k zmluve na mýtny systém podpísala NDS vlani v decembri so spoločnosťou SkyToll, ktorá mýtny systém prevádzkuje.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button