Cestná doprava

Zmeny v cestovných poriadkoch

Zmeny v cestovných poriadkoch. Návrh nového grafikonu vlakových spojov zásadne mení aj autobusovú dopravu.

Navrhované zmeny v cestovných poriadkoch, ktoré predložila Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), znížia ponuku ranných vlakových spojov v úseku Senec – Bratislava, rovnako tak si zmeny vyžiadajú z dôvodu zachovania nadväznosti spojov výrazné zmeny cestovných poriadkov prímestských autobusov. Uviedli to zástupcovia Bratislavskej integrovanej dopravy (BID), ktorá koordinuje Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji (IDS BK).

„Okrem zmeny časov odchodov spojov príde aj ku zrušeniu zastavovania regionálnych expresov na významných prestupných miestach v IDS BK. A teda v Šenkviciach, v Ivanke pri Dunaji, Bernolákove a Senci. Cestujúci budú tak musieť namiesto zrýchlených vlakov použiť klasické zastávkové osobné vlaky, čo im predĺži cestovný čas,“ dodáva predseda predstavenstva BID Branislav Masarovič. Avizoval rokovanie BID so ZSSK na úprave návrhov. „Musíme zamedziť prestupu ľudí z vlakovej dopravy do áut,“ zdôrazňuje.

Zmeny v cestovných poriadkoch

BID si pri návrhoch ZSSK všíma aj pozitívum, ktoré prinesie zavedenie 60-minútového intervalu počas voľných dní aj na linkách, kde doteraz boli intervaly dlhšie. „Na pezinskom a seneckom smere budú vlaky jazdiť rovnomernejšie a pravidelnejšie, čo rovnako vítame,“ dodáva o návrhu. Nový grafikon vlakovej dopravy na budúci rok (GVD 2022/2023) má platiť od 11. decembra. Občania ho môžu prostredníctvom IDS BK pripomienkovať do 3. júla.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button