Cestná doprava

Zákaz zastavenia na chodníkoch môže skomplikovať zásobovanie

Zákaz zastavenia na chodníkoch môže skomplikovať zásobovanie. Od 1. októbra 2023 prestane platiť výnimka zo zákona o cestnej premávke, že vodič vozidla s celkovou hmotnosťou do 2,8 t môže zastaviť a stáť na okraji chodníka priľahlého k ceste, ak na ňom ostane voľná šírka 1,5 m.

Združenie ČESMAD Slovakia upozorňuje, že okrem nebezpečného státia vozidiel existujú aj prípady krátkeho zastavovania zásobovacích vozidiel, ktoré privážajú potrebný tovar do rôznych prevádzok. Tieto prevádzky však často v mestách nemajú ideálny prístup alebo vhodné podmienky na zastavenie vytvorené vodorovným alebo zvislým dopravným značením. Pretože v zákaze zastavenia a státia na chodníku nie je žiadnym spôsobom definovaná výnimka pre zásobovanie hrozí, že na dobrý úmysel zabránenia nebezpečného parkovania doplatia práve potrební zásobovači tovarom.

Združenie v tejto súvislosti apeluje nielen na štátnu i mestskú políciu, aby riešila zastavovanie a státie zásobovacích vozidiel citlivo, z hľadiska bezpečnosti i zdravého rozumu, ale aj na samosprávy, aby prijímali potrebné opatrenia v podobe značenia, aby tieto zásobovacie vozidlá v mestách mohli z hľadiska zákona bez problémov vykladať tovar a zásobovať prevádzky. Dopravcovia nemôžu zase doplatiť na nekoncepčnú parkovaciu politiku v mestách.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS Česmad

Prečítajte si aj

Back to top button