Cestná doprava

Vylepšenie komfortu jazdy pre Mercedes-Benz Sprinter

Nový motor pre úspešný veľký transportér z dielne Mercedes-Benz Vans: už od konca minulého roka sa skriňová dodávka Sprinter a šasi s náhonom na zadné kolesá dodáva s výkonným a efektívnym štvorvalcovým dieselovým motorom OM654 z portfólia agregátov z dielne Mercedes-Benz Cars.

Na jeseň tohto roku bude nasledovať prestavba pre všetky štyri ďalšie varianty. Výrazne sa tým zlepší komfort jazdy vo vozidle Sprinter 2021.

Vyššia miera komfortu pri nižšej spotrebe: OM654

Stavenisko, použitie v rámci kyvadlovej dopravy alebo ako základ pre obytné dovolenkové automobily – vozidlo Sprinter s agregátom OM654 od jesene 2021 vo všetkých svojich variantoch sľubuje viac komfortu na ceste aj mimo nej – od šasi cez hnaciu hlavu až po skriňovú dodávku a verziu Tourer, s náhonom na zadné, predné alebo na všetky kolesá.

A to všetko pri nižšej spotrebe. Generácia motorov OM 654 klasifikovaná podľa emisnej normy Euro VI-E, príp. Euro 6d ponúka zlepšený zvukový komfort a komfort kmitania. Vo vozidle Sprinter preto vládne príjemné ticho a rušivé vibrácie sú znížené.

Kombinácia hliníkového bloku, oceľových piestov, procesu spaľovania v stupňovitej priehlbine, ako aj povrchovej úpravy klzných plôch NANOSLIDE®, ktorá znižuje trenie vnútri motora, umožňuje spolu s dynamickým viaccestným spätným vedením spalín a dodatočnou úpravou spalín v blízkosti motora aj nižšiu spotrebu spolu s nižšími emisiami.

Vďaka usporiadaniu v blízkosti motora funguje dodatočná úprava spalín s nízkymi tepelnými stratami a za výhodných prevádzkových podmienok. Agregát OM654 sa pre vozidlo Sprinter v závislosti od zvoleného variantu pohonu a karosérie dodáva v štyroch výkonových stupňoch: 84 kW (114 k), 110 kW (150 k), 125 kW (170 k) a 140 kW (190 k).

Značka Mercedes-Benz v rámci ďalšej novinky kombinuje moderný agregát s objemom 2,0 litra s automatickou prevodovkou 9G-TRONIC. V ponuke bez zmeny naďalej ostáva aj manuálne radenie prostredníctvom 6-stupňovej prevodovky s ručným radením. Ďalšie podrobnosti o agregáte OM654 vo vozidle Sprinter budú k dispozícii na jeseň v čase spustenia predaja.

Lokálne bez emisií: eSprinter

Od roku 2020 sa vozidlo Sprinter alternatívne dodáva aj s akumulátorovo-elektrickým pohonom. Vozidlo eSprinter dokáže pokryť celé spektrum použitia v mestskej logistike – a to lokálne bez emisií. Informácie o tom, ktoré aspekty musia zohľadniť napríklad autoparky pri prechode na elektrický pohon, pritom poskytne aj poradenský nástroj Plánovač nabíjania eCharging, ktorý je súčasťou ekosystému eVan z dielne Mercedes-Benz Vans.

A nasledujúca generácia vozidla eSprinter sa už vyvíja: vďaka modulárnej koncepcii pozostávajúcej z predného modulu pre vysokovoltové komponenty, modulu v podlahe vozidla pre vysokovoltový akumulátor či zadnému modulu s elektricky hnanou zadnou nápravou bude ďalšia generácia modelu eSprinter, ktorá sa bude vyrábať od druhého polroku 2023, ponúkať výrazne väčšiu slobodu pri vývoji a konštrukcii rôznych nadstavieb.

Okrem toho sa ďalšia generácia vozidla eSprinter bude vyrábať s neutrálnymi emisiami CO2 – je to ďalší krok v realizácii stratégie Ambition 2039, ktorá je trvalo udržateľnou obchodnou stratégiou značky Mercedes-Benz.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TS

Prečítajte si aj

Back to top button