Cestná doprava

V BSK jazdí oddnes nový dopravca, jeho štart zatiaľ nie je ideálny

V Bratislavskom kraji pôsobí oddnes (15. 11.) nový regionálny autobusový dopravca Arriva. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) s ním po ukončení súťaže podpísal zmluvu na desať rokov za vyše 330 miliónov eur. Arriva nahrádza v kraji dopravcu Slovak Lines, ktorému sa zmluva skončila v nedeľu. Slovak Lines bude aj naďalej prevádzkovať autobusovú stanicu v Bratislave, ruší však spoj do rakúskeho Hainburgu i niektoré školské autobusy a spoje v MHD. Pre aktuálnu situáciu budú vybrané linky prevádzkované v obmedzenom režime, čo sa dotkne necelých piatich percent z celkového počtu denne naplánovaných spojov.

Nový kontrakt má podľa predsedu BSK Juraja Drobu zvýšiť kvalitu aj atraktivitu verejnej hromadnej dopravy v regióne, a to najmä vďaka novým a moderným autobusom. Spoje majú na seba lepšie nadväzovať a zmeny sa postupne dočkajú aj vizuál autobusových zastávok či cestovné poriadky. Kraj tvrdí, že zlepšuje ekonomiku prevádzky a tiež výrazne posilňuje svoje právomoci pri kontrole výkonov.

„Tender na nového dopravcu bol bezpochyby najväčším a najzložitejším v histórii BSK. Nový dopravca bude musieť po uplynutí prechodného obdobia splniť technické a prevádzkové štandardy, ktoré prinesú zákazníkom vyššiu kvalitu cestovania,“ skonštatoval Droba. Prechodné obdobie bude platiť prvý rok od začatia prevádzky.

Autobusy nového dopravcu majú byť napríklad klimatizované, nízkopodlažné a s bezplatným pripojením na internet cez WiFi sieť. Stanovuje sa aj maximálny vek vozidiel. Pribudne hlásenie pre nevidiacich, modernejší informačný systém poskytujúci vyšší rozsah informácií o trase a prestupoch na linke.

Problémy s výpadkami spojov

Bratislavský kraj na svojom oficiálnom účte na Facebooku už v nedeľu informoval, že na pondelok mu nový dopravca avizoval výpadky spojov. „Výpadky spojov budú najviac citeľné v okresoch Senec a Pezinok. Náš tím analyzoval možnosti presunu šoférov do týchto okresov, ale tento variant sme napokon nepodporili, aby sme nezhoršili dopravu na Záhorí a v Podunajskom regióne. Hoci dopravca ešte v piatok avizoval, že výpadky spojov budú prvé týždne do 5 percent, zajtrajšia realita bude v najhoršom scenári až 30 percent. Tú nám oznámil včera počas dňa, teda o deň neskôr, ako nám tvrdil, že všetko je pripravené a v poriadku,“ píše sa v statuse kraja.

„Dôvody sú nasledovné: nedostatok šoférov, pandémia, karanténa, ale aj nechuť vodičov prejsť k novému dopravcovi. Preto som ihneď požiadal dopravcu ARRIVA o nasledovné: Bezodkladne zverejniť zoznam spojov, ktoré nepôjdu. Nech zbytočne nečakáte na zastávke. Naplánovať spoje tak, aby výpadky čo najmenej postihli dôležité spoje počas špičky. Jednoducho povedané, aby ste sa dostali ráno do práce a do školy. Na dennej báze nás informovať o vývoji situácie. Pravdivo a bez prikrášľovania. Našou povinnosťou je obyvateľom hovoriť fakty a pravdu, hoci môžu byť aj nepríjemné. Budúci týždeň predstaviť župe plán, ako zabezpečiť v čo najkratšom čase dopravnú obslužnosť celého kraja tak, ako sa zaviazali v zmluve. Upozornil som dopravcu, že župa si za nevypravené spoje bude účtovať sankcie. V plnej výške,“ píše v rovnakom statuse predseda kraja Juraj Droba. „Aj napriek tomu, že situácia nie je priaznivá, chcem vás ubezpečiť, že náš župný tím robí všetko pre to, aby autobusy v kraji jazdili spoľahlivo. My sme si svoju časť úlohy splnili na 100 %. Rad je na dopravcovi ARRIVA.“ Aktuálny cestovný poriadok aj so spojmi, ktoré momentálne nie sú obsluhované, uverejnil dopravca na svojej stránke. Informácie o aktuálnych obmedzeniach dostanú cestujúci na webe dopravcu, bezplatnej infolinke +421 915 733 733 či prostredníctvom mailu informacie@arriva.sk.

Arriva reaguje na kritiku

Arriva deklaruje, že hneď ako budú linky obsadené vodičmi, doprava sa vráti k bežným cestovným poriadkom. „Pracujeme na tom, aby sme výpadky čo najskôr nahradili,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Arriva na Slovensku László Ivan. Viacerí cestujúci sa sťažovali na sociálnej sieti, že im ráno neprišiel spoj smerujúci do školy či do práce. „Ranné spoje z Novej Dedinky nešli a deti sa nemali ako dostať na vlak do školy,“ napísala Dana. „Zo Záhorskej Vsi nešiel autobus do Bratislavy s odchodom o 6.41 h. Overoval som si to a tento spoj nebol medzi tými, ktoré boli avizované, že budú mať výpadok,“ napísal Vladimír ako podnet do TASR. Na zastávke mali čakať cestujúci od 5.00 h a do hlavného mesta nešiel odvtedy žiadny spoj. „Ľudia sa nemali ako dostať do zamestnania, škôl či na lekárske vyšetrenia,“ podotkol cestujúci.

Arriva na kritiku na sociálnej sieti reagovala ospravedlnením sa za vzniknuté nepríjemnosti. Verí, že sa situácia zlepší a získa si dôveru ľudí v Bratislavskom kraji. Deklaruje, že vodičom ponúkli rovnaké podmienky, ako mali v Slovak Lines. „Niektorí sa rozhodli ponuku neprijať, niektorí z objektívnych dôvodov nemohli nastúpiť. Zazmluvňujeme aj kolegov z iných krajín, aby bola služba čo najskôr plnohodnotne zabezpečená,“ skonštatoval dopravca. Argumentuje aj tým, že mal na spustenie prevádzky iba päť týždňov, keďže zmluvu po rôznych odvolaniach a obštrukciách v súťaži podpísal s krajom až začiatkom októbra.

Ceny lístkov sa nemenia, pribudli novinky

Ceny cestovných lístkov v regionálnej autobusovej doprave v kraji zostanú nezmenené. V platnosti rovnako zostanú aj čipové karty vydané doterajším regionálnym dopravcom Slovak Lines i dobité kredity. Pre oblasti Pezinok, Senec a Šamorín sa zmenia cestovné poriadky. Priniesť majú lepšiu nadväznosť na vlakové či iné autobusové spojenia a tiež skrátenie cestovného času. Pre oblasť Malaciek dôjde k obdobným zmenám až zhruba o mesiac neskôr.

Po novom budú zastávky regionálnych autobusov na znamenie, vodič na nich zastaví len v prípade, ak bude chcieť na spoj niekto nastúpiť alebo z neho vystúpiť. Na území Bratislavy smerom do centra sa bude dať do autobusov nastupovať všetkými dverami, v regióne zatiaľ zostáva v platnosti doterajší stav, teda nastupovanie prednými dverami. Novinkou budú tiež nočné či expresné linky.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button