Cestná doprava

Urýchli sa dostavba úseku D1 Turany – Hubová?

Urýchli sa dostavba úseku D1 Turany – Hubová? Výnimka z vodnej EIA na úseku diaľnice D1 Turany – Hubová s tunelom Korbeľka sa opäť približuje k jeho dostavbe. Na sociálnej sieti o tom informoval minister dopravy Jozef Ráž (Smer-SD).

„Chcel by som rozptýliť obavy miestnych obyvateľov o možnej strate podzemných vôd a vplyvu na ich zásoby pitnej vody. Technológie, ktoré dnes vieme naprojektovať a použiť pri výstavbe, zabránia strate vody z masívu, cez ktorý budú prechádzať tunelové systémy,“ povedal. Pri tunelovom variante podľa neho pomôže aj vládou schválený zákon o strategických investíciách, ktorý na aprílovej schôdzi predložia do parlamentu. „Dokážeme zabezpečiť urýchlenie prípravných procesov a začať výstavbu v čo najkratšom možnom termíne,“ doplnil.

Urýchli sa dostavba úseku D1 Turany – Hubová?

Podotkol, že od nástupu na ministerstvo dopravy sa intenzívne zaoberal otázkami, či sa možno vrátiť k diskusii o údolnom variante. „V prípade, ak by sme sa vrátili, čo len filozoficky k údolnému variantu, znamenalo by to predĺženie prípravných procesov k tejto výstavbe o ďalších päť rokov,“ uzavrel minister dopravy.

Stavba tunela Korbeľka na úseku diaľnice D1 Turany – Hubová môže zhoršiť zásoby podzemnej vody pre Turiec, Oravu a Liptov. Obávajú sa toho zástupcovia samospráv a predstavitelia Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) v Žiline. Preto sa odvolali voči výnimke z environmentálnych cieľov, ktorú na žiadosť Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) vydal Okresný úrad (OÚ) v Žiline. Informovali o tom vo štvrtok (29. 2.) na tlačovej konferencii v Martine.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button