Cestná doprava

Úpravu pokút pri neuhradení diaľničnej známky vláda stiahla z rokovania

Návrh zákona o diaľničnej známke z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR bol v stredu stiahnutý z rokovania vlády.

Podľa tohto materiálu malo byť možné uložiť pokutu za nesplnenie povinnosti úhrady diaľničnej známky do dvoch rokov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti. Najneskôr však do troch rokov odo dňa porušenia povinnosti.

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) v stredu po rokovaní vlády priblížil, že budúci týždeň tento návrh predloží minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). „Ide o to, že tak, ako bol prijatý ten zákon v rámci ‚kilečka‘, je nie celkom dobre vykonateľný,“ skonštatoval. Prvá časť ustanovenia podľa neho zostane v platnosti, to znamená, aby úrady začali konať najneskôr do 60 dní, respektíve, keď nezačnú konať, nech už ani nezačínajú. „Ale vraciame späť tú lehotu, že pokutu bude možné udeliť do dvoch rokov od momentu, kedy úrad začne s touto pokutou narábať,“ dodal minister dopravy.

„Navrhovaná úprava prispeje k zvýšeniu efektívnosti sankcionovania prevádzkovateľov vozidiel, ktorí si nesplnili zákonnú povinnosť,“ konštatuje sa v dôvodovej správe. Zmena mala súvisieť s legislatívnou úpravou prijatou zákonom v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia zasiahnutým opatreniami na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19.

Táto úprava totiž podľa rezortu dopravy výrazne zredukovala možnosť efektívneho postihovania prevádzkovateľov vozidiel za nesplnenie povinnosti úhrady diaľničnej známky, keďže v súčasnosti možno pokutu uložiť do 60 dní odo dňa porušenia povinnosti, teda do 60 dní právoplatne rozhodnúť o pokute. MDV podotklo, že pri dodržaní príslušných procesných ustanovení zákona o správnom konaní to je v praxi takmer nevykonateľné.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button