Cestná doprava

TURANCAR – pre cestujúcich to najlepšie

TURANCAR – pre cestujúcich to najlepšie. Ak na Slovensku možno niekoho jasne spájať s luxusnými zájazdovými autobusmi Setra a Mercedes, tak je to rozhodne nitrianska dopravná spoločnosť TURANCAR.

Úspešný dopravca TURANCAR pôsobí na slovenskom autobusovom trhu už vyše 33 rokov, činnosť je zameraná na autobusovú dopravu v rámci SR, ako aj v rámci celej Európy. Od roku 2014 sídli v Nitre v novo vybudovanom servisnom centre Mercedes – Setra, ktoré patrí medzi najmodernejšie na Slovensku. Disponuje približne 60-timi autobusmi nemeckých značiek Setra a Mercedes-Benz s variabilnou kapacitou od 26 po 78 cestujúcich. Zabezpečuje pravidelné linky medzi Bratislavou a Nitrou, Bratislavou a Banskou Bystricou ako aj Bratislavou a Topoľčanmi.

Na trasách medzi Bratislavou a Nitrou je dominantným dopravcom a zabezpečuje do 50 spojov denne. V rámci medzinárodnej pravidelnej dopravy autobusy TURANCAR dennodenne zabezpečujú spojenie s hlavným mestom Českej republiky Prahou. Na základe partnerstva so spoločnosťou FLIXBUS autobusy TURANCAR môžete taktiež stretnúť na pravidelných linkách v ďalších štátoch Európy ako sú Rakúsko, Taliansko, Nemecko, Slovinsko, Chorvátsko, Maďarsko, Švajčiarsko, Francúzsko, Česko, Holandsko.

„Ku komfortu služieb pre našich klientov slúži náš predajný a predpredajný rezervačný systém. Okrem tradičného predaja cestovných lístkov u vodiča zabezpečujeme predaj cestovných lístkov vo vyše 300 agentúrach v Čechách a na Slovensku u našich zmluvných partnerov v rámci ostatných európskych štátov. Samozrejme, najvyspelejším krokom je on-line elektronický predaj na stránke www.e-ticket.sk, kde si naši klienti môžu z pohodlia domova či iného miesta 24 hodín denne 365 dní v roku zakúpiť cestovný lístok na niektorý z našich autobusových spojov. K pohodliu cestujúcich prispieva aj náš medzinárodný dispečing, kde sa striedajú naši fundovaní operátori a radi pomôžu klientom pri telefonickej, resp. mailovej komunikácii,“

hovorí majiteľ spoločnosti TURANCAR Ing. Viliam Turan.
Ing. Viliam Turan

Maximum výbavy a pohodlia

Autobusy TURANCAR sú vybavené na vysokej úrovni – štandardne s automatickou klimatizáciou, polohovateľnými sedadlami, audio-video sústavou, rozvodom 230V/USB či Wi-Fi pripojením. Samozrejmosťou autobusov je vybavenie toaletou. Najkomfortnejšie autobusy Setra sú dovybavené aj zábavným systémom pre cestujúceho, inštalovaným v rámci autobusového servera a šíriteľného prostredníctvom WIFI do mobilov a tabletov cestujúcich. Tento systém umožňuje nezávisle vyberať každému cestujúcemu svoj individuálny program, či už je to televízny, filmový alebo hudobný, sledovať trasu pred autobusom, resp. hrať individuálne hry, alebo dokonca hrať s iným cestujúcim v autobuse.

„Ku kvalitným autobusom patrí aj špičková obsluha, ktorú zabezpečujú naši profesionálni vodiči. Vodičom v našej spoločnosti sa neustále venujeme z hľadiska zvyšovania ich kvalifikácie nielen v oblasti samotného vedenia vozidla, ale aj z hľadiska technických znalostí. Samostatnou kapitolou je prístup a práca s klientom a nemálo času venujeme aj oblasti bezpečnosti práce. V spoločnosti využívame aj vysoko sofistikovaný systém monitoringu vozidiel a správy vozového parku vďaka čomu sme v neustálom kontakte s našimi vozidlami a vodičmi. Vďaka tomu vieme zabezpečovať efektívnu údržbu ako aj promptne riešiť všetky nepredvídateľné udalosti na trasách našich autobusov. Sme radi a teší nás, že naše služby využívajú státisíce klientov ročne a veríme, že naším úsilím a snahou do budúcnosti pribudnú ďalší,“ pokračuje Viliam Turan. Spoločnosť TURANCAR sa rokmi rozrástla do skupiny, ktorá okrem iného ponúka služby cestovnej kancelárie, predaj a servis vozidiel či kamiónovú dopravu.

FLIXBUS a TURANCAR

Medzi významné body v histórii TURANCAR patrí nadviazanie spolupráce s globálnym poskytovateľom mobility FLIXBUS. Jedinečným projektom je dizajn autobusov na vnútroštátnych linkách vo farebnom zeleno-žltom prevedení symbolizujúci spojenie TURANCARu s FLIXBUSom. V rámci autobusovej siete FLIXBUSu je možné stretnúť autobusy TURANCARu skoro v celej Európe.

Zapojenie sa do siete FLIXBUS prinieslo veľa benefitov pre obyvateľov Slovenska tak možnosťou neobmedzeného výberu dopravného spojenia ako aj vysokou kvalitou poskytnutých služieb, kde zákazník je skutočne na prvom mieste. Je pozitívne, že táto spolupráca napĺňa predstavy obidvoch partnerov a každým rokom sa prehlbuje. TURANCAR priebežne omladzuje svoj autopark a kupuje desiatky nových autobusov značky Setra. Niektoré z nich obsluhujú práve linky, ktoré sú v predaji prostredníctvom spoločnosti FLIXBUS.

Setra Comfort Class

Najnovšie autobusy Setra Comfort Class disponujú najvyspelejšími systémami aktívnej a pasívnej bezpečnosti. Sú vybavené napríklad elektronickými asistenčnými systémami, systémom ESP, asistentom núdzového brzdenia, asistentom udržiavania jazdného pruhu či optickým senzorom. TURANCAR prevádzkuje autobusy SETRA ComfortClass v troch vyhotoveniach: S 515 HD, S 516 HD/2 a S 519 HD. Luxusné autobusy poháňa 6-valcový radový motor OM 470 so zdvihovým objemom 10,7 litra s výkonom 315 kW/428 k, resp. maximálnym krútiacim momentom 2100 Nm pri otáčkach min-1. Prevodovka je 8-stupňová automatická Mercedes-Benz PowerShift.

Model S 515 HD (dĺžka 12 295 mm) odvezie 51 cestujúcich, S 516 HD/2 (13 115 mm) so zvýšenou celkovou hmotnosťou na 19,5 ton ponúka 55 sedadiel a pre diaľkové linky je ideálny S 519 HD (14 945 mm) s kapacitou 65 miest na sedenie. Cestujúci majú k dispozícii komfortné sedadlá Setra Voyage Ambassador, vo výbave je samozrejme WC i spálňa pre vodiča. „Ide o mimoriadne kvalitné a pre cestujúcich obzvlášť komfortné autobusy. Bezpečnosť pasažierov je garantovaná okrem iného aj odstupovým tempomatom s prídavnou funkciou pre pohyb v kolónach, najnovším brzdovým asistentom ABA4, ktorý dokáže aktívne včas rozoznávať pohyb chodcov, prechádzajúcich cez ulicu. Súčasťou technologického vybavenia je tiež prediktívny tempomat,“ hovorí Robert Osvald, vedúci predaja autobusov v Daimler Truck Slovensko.

O Setre sme sa krátko porozprávali s Ing. Viliamom Turanom konateľom skupiny TURANCAR.

Vaša spoločnosť sa časom vypracovala na jedného z najväčších súkromných autobusových dopravcov na Slovensku, čo rozhodlo o dlhodobom výbere autobusov značky Setra pre váš autopark?
Toto rozhodnutie je historicky dané, už od samotného vzniku našej spoločnosti sme používali autobusy Setra a Mercedes. Po rokoch prišlo rozhodnutie vybudovať autorizovaný servis Setra, Mercedes a zázemie pre autobusovú dopravu. To len zintenzívnilo náš nákup autobusov Setra. Samozrejme skúsenosti s prevádzkou a kvalita tejto značky bola dôležitá.
Aké sú najnovšie prírastky autobusov Setra v rámci modernizácie autoparku?
Aktuálne nám prichádzajú posledné tohtoročné objednané autobusy a to Setry S516/2HD a S519HD. No a hneď v januári nám dorazia vozidla S531DT, na ktoré sa obzvlášť tešíme.

Autobusová doprava má za sebou veľmi ťažké obdobie, práve autobusovú dopravu pandémia zasiahla najviac. Podarilo sa vám konsolidovať tento útlm?
Tak, ako pre iných dopravcov, aj pre nás to bolo ťažké obdobie. Na rozdiel od iných, sme verili, že po ukončení pandémie bude treba začať na plno a začne obdobie príležitostí, ale pre tých čo budú pripravení. Za celé obdobie sme nepoľavili v obmene autoparku a plánované odbery vozidiel sme uskutočnili. Najviac si však vážime skutočnosť, že sme neprepustili nikoho z našich zamestnancov z dôvodu poklesu, resp. zastavenia prevádzky liniek. Bolo to náročné, ale ustáli sme to.

TURANCAR – pre cestujúcich to najlepšie

Ako sa rozvinula vaša spolupráca s FlixBus?
Teší nás, že každý rok sa naša spolupráca rozširuje, pribúdajú kilometre na linkách. Úspešne sa nám podaril štart v po covidovom roku 2022 a výsledky boli nad očakávanie dobré. To bol podnet pre navýšenie výkonov v roku 2023, kde nám pribudli ďalšie lukratívne linky v západnej Európe (napr. Munchen – Niemegen) a rok ukončíme s dobrým hospodárskym výsledkom. Tento pozitívny rast by mal pokračovať aj v roku 2024 kde budeme nasadzovať naše autobusy na ďalšie tri linky.

Ktorý autobus značky Setra vašim požiadavkám najlepšie vyhovuje a ako tieto autobusy vnímajú vaši cestujúci?
Aktuálne je naším najpoužívanejším autobusom Setra S516/2HD vo verzii so zníženou kapacitou sedadiel na 49 z dôvodu nadštandardného pohodlia cestujúcich v maximálnej výbave bezpečnostných prvkov. Skoro tretinu týchto autobusov používame aj s variantom s výťahovou plošinou pre imobilných, pre bezpečnú prepravu až dvoch invalidných vozíkov.
Autobusy značky Setra sú najkomfortnejšie autobusy na trhu, sú to legendy dlhých trás a patria aj medzi najbezpečnejšie na cestách Európy. A to v dopravnej spoločnosti TURANCAR nielen vedia, ale na tom postavili svoj biznis v autobusovej doprave.

Zdroj
transport.sk
Editor
Viliam Bujna, foto: autor a Turancar

Prečítajte si aj

Back to top button