Cestná doprava

Štart rakety ako vedecký experiment – úspešný

Štart rakety ako vedecký experiment – úspešný. Vesmírna misia v severnom Švédsku prebieha podľa plánu. Spoločnosť Gebrüder Weiss je oficiálnym logistickým partnerom spoločnosti Swedish Space Corporation (SSC) a prepravila komponenty k experimentu na polárny kruh.

V stredu, dňa 23. novembra, vyštartovala raketa o 9:25 hodine na základni v meste Esrange a vyletela do vesmíru rýchlosťou viac ako 6 500 kilometrov za hodinu. Vďaka parabolickej dráhe sa experimenty vznášali šesť minút v beztiažovom stave vo výške 260 kilometrov, kým sa vrátili na Zem upevnené na padáku. Experimenty pristáli v neobývanej oblasti severne od mesta Esrange. Tím spoločnosti Swedish Space Corporation ich pomocou vrtuľníka dopravil naspäť na základňu. Vedci ich teraz vyhodnocujú.

Stefan Krämer, projektový vedúci misie, je spokojný s úspešným priebehom: „Na tomto štarte rakety sme pracovali viac ako dva roky. Napätie bolo veľké. Nakoniec k úspechu misie prispeli všetci partneri. Ďakujeme aj spoločnosti Gebrüder Weiss za logistickú pomoc.“ Spoločnosť je partnerom spoločnosti SSC a prepravovala výskumné zariadenia. Frank Haas, vedúci komunikácie v spoločnosti Gebrüder Weiss, bol pri štarte na mieste: „Vždy podporujeme vybrané projekty, ktoré poukazujú na budúcnosť mobility. Prostredníctvom rôznych testov, ktoré sa konajú na palube rakety, má táto misia výnimočný vedecký význam.“

Štart rakety ako vedecký experiment – úspešný

Dvanásť výskumných testov z oblastí biomedicíny, fyziky, astronómie a biológie vyletelo na palube rakety do vesmíru. Medzi nimi aj experiment NeuroBeta lekárskej fakulty na Univerzite v Uppsale, ktorá sa zaoberá liečením diabetu A. Pankreatické kmeňové bunky vyleteli do vesmíru, aby sa preskúmali bunky a ich aktivácia v beztiažových podmienkach. „Pri tomto experimente bola chúlostivá predovšetkým akcia návratu, pretože vzorky museli byť v priebehu dvoch hodín späť v laboratóriu v Esrange,“ vraví Alf Vaernéus, inžinier zodpovedný za projekt. „Tešíme sa, že všetko vyšlo.“

Na palube bolo aj 13 hodiniek švajčiarskeho výrobcu hodiniek FORTIS, aby sa preskúmalo ich správanie vo vesmíre. Jupp Philipp, majiteľ spoločnosti FORTIS: „Chceme vyrobiť hodinky, ktoré preukázateľne fungujú aj vo vesmíre. Podrobné výsledky tohto záťažového testu musíme ešte vyhodnotiť, ale už teraz môžeme povedať, že všetky hodinky si našli cestu späť na Zem nepoškodené a s presným chodom.“ Spoločnosť sa snaží hlavne vyvinúť prvé hodinky, ktoré môžu nosiť aj astronauti na Marse. Podobne ako spoločnosť Gebrüder Weiss je preto aj spoločnosť Fortis kooperatívnym partnerom Rakúskeho vesmírneho fóra (Österreichisches Weltraumforum). Obidve spoločnosti podporili analógovú misiu na Mars v Izraeli v roku 2021.

O misii

Od 14. do 23. novembra realizovala spoločnosť Swedish Space Corporation v severnom Švédsku svoju 15. vesmírnu misiu. V prípade „SubOrbital Express“ bolo do vesmíru prostredníctvom rakety vystrelených dvanásť vedeckých experimentov, aby sa preskúmalo ich správanie v stave bez tiaže. Experimenty predložili výskumné tímy z Kostariky, Brazílie, Portugalska, Talianska, Belgicka, Švajčiarska, Nemecka, Lichtenštajnska a Švédska. Cieľom misie je získať poznatky pre výskum a prácu astronautov vo vesmíre. Prípravy na túto misiu trvali dva roky.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button