Cestná doprava

Špeciálny KAMAZ K6

Ruský výrobca nákladných vozidiel KAMAZ predstavil na výstave COMTRANS 2021 model KAMAZ-54907 (Continent), patriaci do generácie K6. Ide o úplne nový ťahač, ktorý chceli jeho dizajnéri postaviť tak, aby spĺňal všetky požiadavky diaľkovej nákladnej prepravy.

Jeho návrh vychádza z množstva inžinierskych riešení, ktoré nie sú úplne typické pre ruský trh. Jedným z nich je hybridný motor poháňaný dieselom aj elektrickou energiou. Spotreba nafty predstavuje 25 l/100 km, čo je o 17 % menej oproti predchádzajúcemu modelu KAMAZ-54901. Ťahač spĺňa podmienky autonómnej jazdy levelu 3, teda dokáže jazdiť pozdĺž rovnej čiary, meniť jazdné pruhy, zastaviť pred prekážkou alebo udržať zvolenú rýchlosť v konvoji vozidiel.

Bočné spätné zrkadlá sú nahradené kamerami, ktoré vysielajú obraz do monitorov umiestnených na A-stĺpikoch v kabíne. Vonkajší povrch je pokrytý vrstvou, ktorá zlepšuje aerodynamický odpor. Predné svetlá využívajú najnovšiu matrix technológiu a dokážu svietiť ďaleko pred vozidlo bez toho, aby oslňovali oproti idúcich vodičov. Zadné svetlá využívajú LED technológiu.

V kabíne je iba jedno miesto na sedenie – pre vodiča. Má permanentne aktívne elektromagnetické odpruženie, ktoré dokáže absorbovať 90 % vibrácií a výrazne tak znížiť zaťaženie chrbtice vodiča. V kabíne sa nachádza aj chladnička, mikrovlnná rúra, umývadlo a trezor.

V strede volantu je displej zobrazujúci navigáciu a umožňujúci prijímanie telefonických hovorov. Pomocou dvoch kamier monitorujúcich vodiča vozidlo rozpozná ospalosť a nebezpečnú jazdu. Ak je vodič pod vplyvom alkoholu, prístroj na bezkontaktné rozpoznanie alkoholu, umiestnený nad sedadlom vodiča to rozpozná a zablokuje naštartovanie motora. 

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
Kamaz

Prečítajte si aj

Back to top button