Cestná doprava

S jednotkou UTA One® mýto už v 13 krajinách

Spoločnosť UTA, popredný poskytovateľ palivových a servisných kariet v Európe, nedávno rozšírila počet krajín, kde možno zaplatiť mýto pomocou jedinej palubnej jednotky, o Švajčiarsko a Škandináviu. Okrem toho rozšírila aj akceptačnú sieť svojich palivových kariet UTA Full Service Card a pre zákazníkov pripravila aj nový web v mnohých jazykových mutáciách.

Nemecká spoločnosť UTA, patriaca do portfólia nadnárodnej spoločnosti Edenred, prišla na slovenský trh v máji 2016. Popri palivových kartách sa veľmi skoro zapojila do systému EETS a zákazníkom ponúkla v roku 2018 univerzálnu palubnú jednotku UTA One® na platenie mýta vo viacerých krajinách. Tá v súčasnosti spolu s palivovými kartami predstavuje jeden z najdôležitejších produktov komplexného systému, ktorý svojim zákazníkom UTA ponúka.

Trinásť krajín v jednej krabičke

Jednotku UTA One® môže dopravca použiť na platenie mýta v celkovo trinástich krajinách: Belgicko (Viapass) plus tunel Liefkenshoek, Nemecko, Francúzsko (TIS-PL), Taliansko (Telepass), Poľsko (úsek diaľnice A4, Katowice – Krakov), Portugalsko (via Verde), Rakúsko (systém GO), Španielsko (via-T), Švajčiarsko vrátane Lichtenštajnska a Nórsko (trajekty a diaľnice). V Dánsku a vo Švédsku je možné jednotkou uhradiť poplatky za mosty. V budúcnosti sa počíta s pridaním ďalších krajín podľa ich pripravenosti.

Pomocou jednotky UTA One® možno zaplatiť aj za vybrané strážené parkoviská vo Francúzsku a v Taliansku, konkrétne Autoport Sadobre/A22 (Brennerský priesmyk) a na letisku Malpensa v Miláne, uhradí aj prepravu trajektom „Caronte“ cez Messinskú úžinu medzi Sicíliou a Kalábriou. Správa, ako aj objednanie jednotky UTA One® je jednoduché a prebieha výhradne on-line. Na webových stránkach sa záujemca prihlási (alebo registruje) do svojej klientskej zóny. Tu si vyberie jednotku a označí krajiny, kde chce jednotku používať. Jednotka je viazaná na poznávaciu značku vozidla, pri objednaní je preto potrebné zadať aj ďalšie údaje z veľkého technického preukazu.

Palivová karta pre celú Európu

Značka UTA je spájaná predovšetkým s palivovými kartami. Hlavným produktom je karta UTA Full Service Card, ktorú možno použiť na odloženú platbu pohonných hmôt vrátane alternatívnych CNG, LNG atď., na platbu mýta (24 krajín) a ďalších služieb spojených s prevádzkou vozidla – servisy, strážené parkoviská, trajekty atď. V súčasnosti je v akceptačnej sieti viac ako 50 000 čerpacích staníc od 160 značiek v 37 krajinách Európy, celková akceptačná sieť obsahuje 52 000 miest v 40 krajinách (parkoviská, servisy atď.). Ich zoznam nájdete na webových stránkach www.uta.com/cz alebo si môžete do mobilu stiahnuť aplikáciu UTA Stationfinder. V nej si môžete skontrolovať orientačné ceny PHM a nechýba tu ani navigácia. Ďalšou možnosťou je stiahnutie zoznamu čerpacích staníc vo formáte bodov záujmov, tzv. POI, do prenosnej navigácie.

Služby Plus

Karty UTA je možné využiť nielen na úhradu pohonných hmôt a platbu mýta, ale aj na úhradu ďalších služieb spojených s prevádzkou. Okrem už spomenutej možnosti použitia za trajekty a parkovisko nimi možno v prípade poruchy zaplatiť aj za núdzovú opravu či odtiahnutie do servisu. V akceptačnej sieti nechýbajú ani pneuservisy. Pre majiteľov nákladných vozidiel a autobusov značky Mercedes-Benz a Setra ponúka UTA co-brandovú kartu Mercedes ServiceCard, ktorá je vydávaná v spolupráci so spoločnosťou Mercedes a ktorou možno platiť za servisné úkony v sieti tejto značky. K ďalším službám spoločnosti UTA patrí aj zabezpečenie refundácie DPH z tankovania v zahraničí, vrátenie spotrebnej dane a prehľadné vyúčtovanie a prístup k transakciám online. A to aj vďaka úplne novému, pre užívateľa príjemnému webu.

Jednotka UTA One® umožňuje platbu v 13 európskych krajinách

Zdroj
transport.sk
Editor
UTA

Prečítajte si aj

Back to top button