Cestná doprava

Predaj nových áut v EÚ za celý minulý rok klesol

Informovalo o tom v utorok Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA), podľa ktorého globálny nedostatok polovodičov a ďalšie problémy v dodávateľskom reťazci negatívne ovplyvnili dodávky áut na celom svete, pričom mnohí výrobcovia áut skladujú nedokončené vozidlá a nedokážu uspokojiť dopyt.

Konkrétne, počet zaregistrovaných nových osobných áut v EÚ sa v decembri 2021 znížil, už šiesty mesiac po sebe, a to medziročne o 22,8 % na 795.295 kusov. Väčšina hlavných trhov v regióne zaznamenala v decembri dvojciferný pokles predaja, pričom najviac sa znížil v Taliansku (-27,5 %), Nemecku (-26,9 %), Španielsku (-18,7 %) a Francúzsku (-15,1 %). Zároveň však dopyt po nových autách rástol v Bulharsku, Chorvátsku, Lotyšsku a Slovinsku.

Za celý rok 2021 predaj nových áut v Európe klesol o 1,5 %, z toho predaj osobných áut sa znížil o 2,4 % na 9,7 milióna kusov, a to aj napriek rekordne nízkej porovnávacej základni z roku 2020. Je to dôsledok nedostatku polovodičov.
Počet registrácií nových áut v EÚ za minulý rok bol tak o 3,3 milióna nižší ako predkrízový predaj v roku 2019.

Podľa údajov ACEA spomedzi hlavných automobilových trhov v EÚ zaznamenalo za celý rok najhorší výsledok Nemecko, kde počet registrácií klesol o 10,1 %, zatiaľ čo Taliansko, Španielsko a Francúzsko vykázali aspoň marginálny rast. Nemecko je zďaleka najväčším európskym automobilovým trhom a podieľalo sa štvrtinou na celkovom predaji s viac ako 2,6 milióna vozidiel v minulom roku.

V Číne však predaj áut v minulom roku vzrástol o 4,4 % a v USA o 3,7 %. Podľa niektorých analytikov pokles predaja v Európe môže odrážať aj „prudký nárast priemernej ceny áut, ako aj očakávaný postoj spotrebiteľov k elektrickým vozidlám, ktorý ich núti odkladať nákupy a dlhšie si ponechať svoje súčasné vozidlo“, uvádza sa správe spoločnosti Inovev, ktorá sa venuje analýze automobilových údajov.

Prečítajte si aj
Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button