Cestná doprava

Prebieha testovanie EETS poskytovateľov

Prebieha testovanie EETS poskytovateľov. Slovenský mýtny trh je podľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) už pripravený na príchod nových medzinárodných EETS poskytovateľov, ktorí budú vyberať mýto od nového roka už aj na Slovensku.

Tí sú momentálne v testovacej fáze, počas ktorej musia najazdiť 10 000 kilometrov, aby NDS preverila kompatibilitu systémov, informovala Národná diaľničná spoločnosť vo štvrtok. „Počas individuálnych skúšok vykonáme na OBE jednotke poskytovateľa takmer 20 testov. Musia s palubnou jednotkou vykonať niekoľko prejazdov popri statickom kontrolnom vozidle, popri mobilnom kontrolnom vozidle a testujeme aj prejazdy pod kontrolnými bránami. Potom nasledujú komplexné skúšky, počas ktorých sa overí celková funkcionalita procesov,“ uviedla NDS.

Prebieha testovanie EETS poskytovateľov

Nasleduje permanentné jazdenie na slovenských cestách, počas ktorej NDS overuje, či sú palubné jednotky jednotlivých EETS poskytovateľov správne nastavené. „Kontrolné vozidlo je vybavené monitorom, ktorý zobrazuje dáta z testovaných palubných jednotiek uložených v okoloidúcom vozidle. Mýtny úradník si vie prejsť všetky potrebné informácie. Napríklad počet náprav, emisnú normu nákladného vozidla. Ale hlavne vie skontrolovať, či je palubná jednotka zapnutá a či je mýto zaplatené alebo nie,“ priblížila priebeh testovanie hovorkyňa spoločnosti Eva Žgravčáková.

V akreditačnom procese sa momentálne nachádzajú štyria EETS poskytovatelia, a to konkrétne ITIS, Telepass, Eurowag a Toll4Europe. „Vytvorili sme všetky podmienky na to, aby všetci otestovaní EETS poskytovatelia nastúpili na ostrú prevádzku 1. 1. 2024,“ uzavrela NDS.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button