Cestná doprava

Pneumatiky Goodyear URBANMAX COMMUTER

Pneumatiky Goodyear URBANMAX COMMUTER. Goodyear uvádza na trh pneumatiky URBANMAX COMMUTER na podporu trvalo udržateľnej verejnej dopravy.

Spoločnosť Goodyear uvádza na trh najnovšie rozšírenie svojho radu pneumatík pre verejnú osobnú dopravu. Pneumatiky URBANMAX COMMUTER preklenujú medzeru medzi pneumatikami na diaľkové a na mestské použitie. Boli vyvinuté špeciálne pre vozidlá prevádzkované na medzimestských a prímestských spojoch („park and ride“) v reakcii na zvyšujúci sa dopyt po každodennom dochádzaní do práce. V Európe doprava s takýmito spojmi stále rastie, pretože miestne samosprávy usilujú o obmedzovanie dopravy priamo v centre miest.

URBANMAX COMMUTER: Upravený podľa aktuálnych požiadaviek

Pneumatiky URBANMAX COMMUTER sú pripravené na elektrický pohon vozidiel. Označenie Goodyear Electric Drive Ready znamená, že najnovšie pneumatiky Goodyear sú vhodné na vozidlá s elektrickým, hybridným aj bežným dieselovým pohonom. To znižuje požiadavky na skladové zásoby prevádzkovateľa a znižuje zložitosť správy pneuhospodárstva, pretože dopravcovia môžu používať rovnaké pneumatiky na všetkých vozidlách bez ohľadu na ich pohon.

Veľký význam má aj to, že pneumatiky spĺňajú najdôležitejšie požiadavky elektrických vozidiel, takže pre dopravcov predstavujú veľmi dobré riešenie pri prechode z konvenčného na elektrický pohon vozidiel. Konkrétne pneumatiky URBANMAX COMMUTER ponúkajú vynikajúcu nosnosť – osem ton na nápravu (index nosnosti 156/149) – ktorú moderné elektrobusy vyžadujú.

Okrem toho, že boli zdokonalené pre potreby moderných autobusov, pneumatiky Goodyear URBANMAX COMMUTER boli navrhnuté aj s ohľadom na meniacu sa situáciu v európskej verejnej doprave a na skracovanie dĺžky trás, a tak pomáhajú napĺňať cieľ znižovania emisií CO2. Model „park and ride“ sa teší rastúcej obľube. Mestá sa jeho podporou snažia riešiť dopravné zápchy a zlepšovať kvalitu ovzdušia.

Jazdu na takýchto spojoch charakterizuje menšie opotrebenie behúňa a bočníc ako pri bežných mestských autobusoch s dĺžkou trasy medzi 20 a 100 kilometrami. Čo je pre dnešné autobusy na elektrický pohon ideálna vzdialenosť. Pneumatiky URBANMAX COMMUTER sa vyznačujú pevnejšou konštrukciou bočníc, a teda aj vyššou odolnosťou voči opotrebovaniu a poškodeniu. Prispieva to nielen k trvalo udržateľnejšej doprave a k dlhšej životnosti kostry, ale taktiež to zvyšuje pohodlie cestujúcich pri jazde.

Pneumatiky Goodyear URBANMAX COMMUTER

Vnútri pneumatík URBANMAX COMMUTER je zabudovaný čip RFID. RFID (rádiofrekvenčná identifikácia) napomáha poskytovateľom služieb, predajcom a dopravcom efektívnejšie spravovať pneuhospodárstvo. Správcovia vozových parkov majú k dispozícii presné informácie o evidenčnom stave pneumatík, ich technickom stave a pohybe kostier. Pri pravidelnej údržbe im šetrí čas. Pretože vysielané dáta o stave pneumatiky vopred upozornia na hroziace problémy, ktorým je dôležité venovať pozornosť.

Pneumatiky sú opatrené taktiež dezénovými drážkami IntelliMax, ktoré znižujú opotrebenie behúňa a zlepšujú trakciu a stabilitu. Priečne drážky Flexomatic a systém uzamykania blokov behúňa zase zlepšujú trakciu pri brzdení. Tieto trojrozmerné priečne drážky sa vzájomne uzamykajú a obmedzujú tak pohyb blokov v záujme vysokého kilometrového výkonu a vynikajúcej trakcie v zimnom období. Pneumatiky sú ďalej certifikované aj pre jazdu v zime. A nesú označenie snehovej vločky v skalnom masíve 3PMSF (3-Peak Mountain Snowflake), takže umožňujú pohyb vozidiel po celý rok.

Nové pneumatiky sú plne protektorovateľné, čo pre prevádzkovateľov vozových parkov pri nasadení pneumatík URBANMAX COMMUTER prináša ďalšie výhody. Protektorovateľnosť tak isto prispieva k trvalo udržateľnej doprave. Protektorovanie predlžuje životnosť pneumatík, obmedzuje objem ropy potrebnej na ich výrobu a nevyhnutný počet skládok odpadu.

Verejná doprava stále obľúbenejšia v celej Európe

Prognózy predpovedajú v nasledujúcich štyroch rokoch prudký nárast dopytu po autobusovej a autokarovej doprave s priemernou ročnou mierou rastu 4,44 % až do roku 2027. K očakávanému nárastu by mali viesť dva hlavné dôvody: rastúci dopyt po doprave a cestovaní a vládne stimuly. Veľký podiel novovznikajúceho dopytu po medzimestskej doprave má na svedomí postpandemický trend hybridnej práce. Do miest denne dochádza menej ľudí a tí, ktorí tak robia, stále viac využívajú služby typu „park and ride“, jednak aby znížili svoju uhlíkovú stopu, ale hlavne aby sa vyhli jazde autom v čase dopravnej špičky.

URBANMAX COMMUTER navrhlié špeciálne ako odpoveď na technické požiadavky moderných medzimestských autobusových liniek. Nesú označenie Goodyear Electric Drive Ready, takže sú vhodné pre najnovšiu generáciu autobusov. V prvej polovici roku 2022 tvorili autobusy s nulovými emisiami v Európe už 30 % všetkých novopredaných autobusov. Čo podčiarkuje význam pneumatík, ktoré sú pripravené pre hlavné trasy bez emisií. Cieľom európskych regulačných orgánov je postupné vyradenie nových autobusov so spaľovacími motormi do roku 2027.

Maciej Szymański, marketingový riaditeľ nákladných pneumatík Goodyear v Európe, k tomu uviedol: „Goodyear rozširuje svoju ponuku o pneumatiky URBANMAX COMMUTER v reakcii na aktuálne zmeny trendov medzimestskej dopravy. Nové pneumatiky obsahujú všetky najnovšie konštrukčné a technologické inovácie. Autobusy sú dôležitou súčasťou dekarbonizácie európskych miest a naše nové pneumatiky im poskytujú efektívnu platformu pre bezemisnú dopravu a vďaka certifikovanému behúňu 3PMSF aj vysokú priľnavosť počas celého roka.“

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TS

Prečítajte si aj

Back to top button