Cestná doprava

O polnoci skončila platnosť ročnej diaľničnej známky

O polnoci skončila platnosť ročnej diaľničnej známky. Z utorka na stredu (1. 2.) sa skončila platnosť ročnej elektronickej diaľničnej známky. V utorok o tom informovala Národná diaľničná spoločnosť (NDS).

Hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková priblížila, že existencia ročnej diaľničnej známky na trhu sa bude končiť, keďže nie je matematicky a ekonomicky výhodné si ju kúpiť. Preto NDS zvažuje, že ročnú diaľničnú známku stiahne z predaja v marci alebo apríli tohto roka.

Cena ročnej diaľničnej známky ostala po dobu ostatných 12 rokov na tej istej úrovni. Zvýšila sa až teraz koncom januára, keď si motoristi museli priplatiť desať eur a jej koncová cena je 60 eur. Na porovnanie, v Maďarsku motoristi zaplatia za ročnú diaľničnú známku 124 eur, v Česku 62 eur, Rakúsku 96 eur, uviedla Žgravčáková.

NDS predala v roku 2022 celkovo 4,7 milióna všetkých diaľničných známok s tým, že 20 % z toho tvoril predaj ročnej diaľničnej známky. Cenotvorba diaľničných známok je na rozhodnutí vládneho kabinetu s tým, že s návrhom úpravy cien prichádza Ministerstvo dopravy SR.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button