Cestná doprava

Nové záchytné parkoviská v Rači a Petržalke

Nové záchytné parkoviská v Rači a Petržalke. Hlavné mesto rozširuje sieť záchytných parkovísk, teda parkovísk typu P+R, čiže Park and Ride.

Najnovšie otvorilo na Komisárkach v Rači a na Jasovskej a Macharovej ulici v Petržalke. Ponúkajú viac ako 310 bezplatných miest na parkovanie. Račianske parkovisko je už monitorované kamerovým systémom, pod dohľadom by mali byť čoskoro aj obe petržalské. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia bratislavského magistrátu.

Záchytné parkovisko na Komisárkach môžu využívať napríklad vodiči prichádzajúci denne do Bratislavy z Modry, Pezinka či Svätého Jura. Nachádza sa na ploche bývalého priemyselného areálu, ktorý mesto získalo do prenájmu. Má kapacitu 163 parkovacích miest. Na mieste existujúceho parkoviska na Macharovej ulici vzniklo po upravení priestoru záchytné parkovisko pre 95 áut. Ďalšie parkovisko pre 53 áut vzniklo po vyčistení zanedbanej plochy na Jasovskej ulici.

„Neočakávame, že tieto parkoviská budú zo dňa na deň zaplnené, je ale dôležité, byť pripravení. Keďže chceme systém regulovaného parkovania PAAS rozširovať do ďalších častí mesta, počítame s tým, že dopyt po záchytných parkoviskách sa zvýši a budú využívané. Preto rozširujeme aj sieť záchytných parkovísk,“ skonštatoval primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Nové záchytné parkoviská v Rači a Petržalke

Parkovisko pre návštevníkov bude hlavné mesto prevádzkovať aj na Černyševského ulici v Petržalke. Mesto ho začalo prevádzkovať po ukončení nájomnej zmluvy pre súkromnú spoločnosť. Toto parkovisko má kapacitu takmer 60 miest. Mesto zároveň obnovilo značenia na existujúcom záchytnom parkovisku Cintorín Vrakuňa, ktoré má taktiež kamerový systém.

V Bratislave už existujú viaceré miesta, kde je možnosť zaparkovať a prestúpiť na MHD, napríklad spomínané záchytné parkovisko pri Cintoríne Vrakuňa. Podobným spôsobom sa sčasti využíva aj parkovisko na Zlatých pieskoch či pod Mostom Lanfranconi. Ich vyťaženosť bola doposiaľ nízka. S rozširovaním systému regulovaného parkovania PAAS a spoplatnenia parkovania aj v centre mesta magistrát očakáva zvýšený dopyt po záchytných parkoviskách.

Pripravuje sa vytvorenie ďalších záchytných parkovísk či výstavba nových veľkokapacitných parkovacích domov. Pribudnúť by mali napríklad v Jurajovom dvore, kde by mala v budúcnosti končiť električka v Petržalke, na Zlatých pieskoch i pri zoologickej záhrade.

Parkoviská typu P+R odľahčia dopravu v meste, preto sa v prvom rade budujú v okolí Bratislavy – v mestách a obciach Bratislavského a Trnavského samosprávneho kraja s možnosťou využiť na presun vlakovú či autobusovú dopravu. K týmto parkoviskám teraz pribudnú nové parkoviská priamo na území mesta, s možnosťou prestupu na MHD.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button