Cestná doprava

Nová generácia Volkswagenu Amarok

Nová generácia Volkswagenu Amarok. Spoločnosť Volkswagen Úžitkové vozidlá uvedie tento rok na trh úplne novú generáciu svojho pick-upu Amarok. Nie je tajomstvom, že na jeho vývoji spolupracuje VW Úžitkové vozidlá s automobilkou Ford. Preto aj samotný vývoj prebiehal v Nemecku a v Austrálii, a značka sľubuje, že nová generácia dokáže ešte viac ako jej predchodca.

Prémiový pick-up si podľa očakávaní zachová svoje charakteristické tvary a robustný vzhľad, no čo sa týka rozmerov, narastie. S dĺžkou 5 350 mm je o 100 mm dlhší ako jeho predchodca, rázvor narástol o 175 mm na 3 270 mm, vďaka čomu bude mať dvojkabína viac vnútorného priestoru. Zvýšilo sa aj užitočné zaťaženie, ktoré dosiahne 1,2 tony. Maximálna ťažná kapacita 3,5 tony bude dostupná pre širší počet motorizácií a typov prevodoviek.

Okrem jedného benzínového agregátu budú (podľa jednotlivých trhov) dostupné až štyri rôzne štvor- a šesťvalcové dieselové varianty so zdvihovým objemom od 2,0 do 3,0 litra. Vodič bude mať k dispozícii viac preddefinovaných jazdných režimov, aj pre situácie, ktoré nie sú každodenným štandardom. Posilnená bola bezpečnosť s ponukou viac ako 30 bezpečnostných asistenčných systémov, z ktorých viac než 20 je v Amaroku úplnou novinkou.

Prečítajte si aj
Rázvor narástol viac ako celková dĺžka, preto sú previsy vpredu aj vzadu kratšie

Nová generácia Volkswagenu Amarok

Chce dominovať

Amarok je zvyknutý, že vo svojom segmente mal vždy povesť lovca, ktorý dominoval. Aj spoza kamufláže, ktorá ho na zverejnených fotkách maskuje, je jasné, že tento charakter a silný, robustný vzhľad si so sebou berie aj do novej éry. Rovná, kolmá kapota odkazuje na DNA značky a výrobca prezradil aj to, že silným dojmom bude pôsobiť maska chladiča, ktorú dotvárajú LED svetlomety. Tie sú štandardom pre všetky výbavy. Ako opcia sú k dispozícii IQ Light LED matrix svetlá, ktoré podčiarkujú high-tech technológie. Tými má byť nový Amarok priam nabitý.

Jeho siluetu formujú podbehy, ktoré majú pomerne rovné tvary. Tieto boli charakteristické už pre predchádzajúcu generáciu. Na vrchnej časti budú rozšírené, aby zvýraznili kolesá s rozmerom až do 21 palcov. V prípade pneumatík do terénu to bude vyzerať zrejme naozaj štýlovo. Zozadu má nový Amarok pôsobiť takisto robustne, široké zadné vyklápacie čelo dokresľujú zadné LED svetlá a nápis Amarok tiahnuci sa cez celú šírku. Tak ako v prípade predchodcu, aj nová generácia bude mať medzi podbehmi zadných kolies priestor na celú europaletu, na jej ukotvenie poslúžia kotviace oká.

Nová generácia bude predstavená koncom roka 2022

Pre prácu aj na dlhé cesty

Volkswagen Úžitkové vozidlá sľubuje v interiéri množstvo intuitívnych prvkov. Jeho hlavnou črtou budú digitálne technológie a infotainment v štýle tabletu a samozrejmosťou bude vysoká kvalita spracovania. Tú podčiarkujú napríklad dvere s luxusným prešívaním, exkluzívny audiosystém, palubná doska alebo vysoko pohodlné sedadlá, ktoré môžu byť na požiadanie vybavené elektrickým nastavovaním polohy v desiatich rôznych smeroch. Vďaka spomínanému predĺženému rázvoru sľubuje značka vzadu dostatok miesta pre troch dospelých cestujúcich.

Amarok príde v piatich stupňoch výbavy. Základný stupeň bude mať rovnomenný názov Amarok, nasledovať budú stupne Life a Style. Ako vrchol ponuky sa predstavia verzie PanAmericana, zameriavajúca sa predovšetkým na off-road, a Aventura, ktorá bude chcieť vyniknúť na cestách.

Okrem voliteľného zadného pohonu bude v ponuke aj permanentná štvorkolka

Zdroj
transport.sk
Editor
MM

Prečítajte si aj

Back to top button