Cestná doprava

NDS predložila analýzu súvisiacu s obchvatom Prešova

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) tvrdí, že Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) predložila aktualizovanú analýzu pre stavbu druhej etapy severného obchvatu mesta Prešov.

Uviedla to v reakcii na pondelkovú (26. 7.) výzvu aktivistov z občianskeho združenia (OZ) Náš Prešov, aby konala vo veci výstavby druhej etapy obchvatu mesta Prešov.

„Aktualizovanú CBA analýzu pre stavbu R4 Prešov – severný obchvat, druhá etapa, sme ÚHP predložili začiatkom júla. Po jej preštudovaní si ÚHP dodatočne vyžiadal ďalší dokument, ktorý aktuálne finalizujeme a odošleme v najbližších dňoch. Verejné obstarávanie bude vyhlásené po získaní súhlasného stanoviska ÚHP a zabezpečení finančného krytia,“ uviedla hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Ako ďalej povedala, NDS plánuje stavať R4 Prešov – severný obchvat, druhú etapu, v plnom profile. Predpokladaná hodnota zákazky je 263 miliónov eur.

„Nasledujúce úseky R4 po štátnu hranicu s Poľskom sa nachádzajú v rôznom stupni prípravy. Ďalší postup je závislý od zabezpečenia finančného krytia a vládou schválených investičných priorít výstavby diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska,“ doplnila Žgravčáková.

Ako uviedli na pondelkovom (26. 7.) brífingu občianski aktivisti z OZ Náš Prešov, ÚHP im potvrdil, že NDS zatiaľ ministerstvu financií neoznámila zverejnenie aktualizácie štúdie uskutočniteľnosti severného obchvatu Prešova. Aktivisti v polovici mája odovzdali rezortu dopravy a ministerstvu financií petíciu, ktorú podpísalo 4325 ľudí.

Žiadajú v nej urýchlenie výstavby druhej etapy rýchlostnej cesty R4, ktorá tvorí severný obchvat Prešova, a následne jej pokračovanie až k hranici s Poľskom.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button