Cestná doprava

Nákladná vyzúvačka LC585: Ide to aj vertikálne

Montážne stroje TRUCK/BUS/OTR sú celkom iste technicky aj konštrukčne mimoriadne výrobky a pri pohľade na ne nejednému nadšencovi srdce zaplesá radosťou, ich prevádzka si však vyžaduje splnenie radu špecifických podmienok.

Majú zvýšené priestorové nároky, potrebujú pomerne zložitý, a teda drahý servis, nezaobídu sa bez skúsenej, respektíve vysoko zdatnej obsluhy a tak ďalej. Čo keby však bolo možné prezúvať nákladné pneumatiky na takmer bežnom zariadení pre „osobáky“? S vyzúvačkou LC585 sa nemožné stáva skutočnosťou. Poďme si ju predstaviť.

Stroj je z väčšej časti vertikálnej konštrukcie, hybridnú príslušnosť k inej triede prezrádzajú typicky masívne upínacie čeľuste. Tie sa navyše vedia naklápať do vodorovnej polohy, aby na ne bolo možné koleso pohodlne zafixovať bez nutnosti akejkoľvek ďalšej manipulácie. Rovnako pohodlná je aj následná demontáž a montáž. Nielen z hľadiska samotného princípu práce, ale aj vďaka prítomnosti masívneho valcového helpera.

Nemenej dôležitou výhodou konfigurácie na výšku je úspora priestoru, ktorý LC585 v dielni zaberá. Podlahová základňa s rozmermi 120 x 140 cm v porovnaní so svojimi konkurentmi vyžaduje iba zlomok obvykle potrebného miesta. Vyzúvačka pritom nestráca nič zo svojej robustnosti. Extrémnou tuhosťou sa vyznačuje tak centrálny stĺp, ako aj spodné uchytenie čeľustí.

Zmienku si zaslúži aj naozaj vydarené riešenie skriňového ovládacieho pultu. Vďaka otočným pojazdovým kolieskam je maximálne mobilný, navyše sa doň podarilo vtesnať hydraulický agregát a dosiahnuť tak ďalšiu redukciu objemu stroja. Jednotka riadiaca rozpínanie čeľustí je zároveň oveľa lepšie chránená pred vonkajšími vplyvmi (prach, mastnota a iné nečistoty).

Čo zostáva? Snáď už len cena. Pre niekoho je dôležité predstaviť ju hneď na začiatku, tu dostáva priestor až v samotnom závere, napriek tomu je však neprehliadnuteľná. Vyzúvačka LC585 sa ako jediné zariadenie umožňujúce výmenu nákladných pneumatík ponúka v Česku hlboko pod hranicou 4000 EUR bez DPH. A pre všetky prevádzky, v ktorých nie je nutné prezúvať nadrozmerné kolesá, teda predstavuje v podstate bezkonkurenčnú alternatívu.

Radi by ste videli LC585 v akcii? Praktické predvedenie je možné v chropynskom FERDUS EXPO – najväčšom showroome autoservisnej a pneuservisnej techniky na Morave. Priaznivci online priestoru môžu využiť QR kód s odkazom na YouTube prezentáciu.

Technické parametre:

Priemer ráfika16″ až 22,5″
Max. priemer pneumatiky 1 300 mm
Max. šírka pneumatiky 460 mm
Max. hmotnosť kolesa1 000 kg
Príkon motora otáčania kolesa1,8 kW
Príkon motora hydraulického agregátu 1,5 kW
Počet rýchlostíjednorýchlostná
Tlak hydraulického oleja 130 bar
Ovládacie napäti24 V
Prúdová zostava 3NPE 400 VAC, 50 Hz
Pripojenie 5-kolíková valcová vidlica 16 A
Rozmery stroja 1 400 x 1 200 x 2 000 mm

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button