Cestná doprava

Nájsť čerpaciu stanicu alebo zaplatiť pomáhajú aj aplikácie

Digitalizácia je realitou aj vo svete profesionálnych vodičov. Život na cestách im uľahčujú mobilné aplikácie. Pozreli sme sa na niektoré užitočné. Drvivá väčšina palivových kariet ponúka už aj mobilnú aplikáciu (prehľad palivových kariet je súčasťou témy). Existujú však ďalšie zaujímavé možnosti, ako si zjednodušiť život na cestách.

Google Pay

Do tejto aplikácie si môžete nahrať hneď niekoľko svojich platobných kariet a platiť bezkontaktne len s použitím vášho smartfónu, a to aj offline. Kvôli bezpečnosti je ale podmienkou využívania bezpečnostný prvok vo vašom smartfóne, napríklad aktivovaná čítačka odtlačku prsta, PIN kód či odblokovanie pomocou obrazca na mriežke. Možnosť platby ponúkajú aj niektoré palivové karty. Google Pay má hodnotenie 4,6 z 5 bodov (885 tis. recenzií).

Užitočná navigácia pre truckerov

Navigácií pre nákladné vozidlá sú desiatky a každý preferuje niečo iné. Medzi najpopulárnejšie ale patrí aj navigácia od slovenskej softvérovej spoločnosti Sygic. Poskytuje viacero pre komponistov dôležitých funkcií, napríklad offline mapy s bezplatnými aktualizáciami, optimalizáciu na situácie v roamingu bez dátového programu, diaľničné odpočívadla popri trase, hlasové pokyny s informáciami o trase alebo navigáciu v poslednom kilometri. Na prvých 14 dní je zadarmo, potom sa za ňu platí. Do 14. apríla je za zvýhodnenú cenu. Jej rating je 4,3 z 5 (31 tis. recenzií).

Nájdite si parkovacie miesto alebo reštauráciu

Šikovná aplikácia Truck Parking Europe umožňuje vodičom alebo ich dispečerom rezervovať si parkovacie miesto vopred a vyhnúť sa tak nepríjemným prekvapeniam, keď po dlhej niekoľkohodinovej ceste prídu na miesto, kde si chcú odpočinúť a nemajú kde zaparkovať. Aplikácia ponúka aj informácie o možnostiach ubytovania aj hodnotenia a komentáre od ostatných vodičov, ktorí už dané miesta navštívili. Dostupná je pre Android aj iOS. Rating 4,6 z 5 je veľmi dobrý.

K nájdeniu parkovacieho miesta pre vaše nákladné vozidlo vám pomôže aj aplikácia TransParking. Je bezplatná, zobrazí najbližšie alebo vyhľadá parkoviská pre nákladné vozidlá a umožňuje používateľom nahlasovať informácie o ich obsadenosti. Za zmienku stojí aj aplikácia Truckfly by Michelin, rovnako zobrazujúca informácie o trase, parkovaní aj prevádzkach kde sa môžete najesť.

V spleti rôznych zákazov jázd pre nákladné vozidlá pomáha zorientovať sa aplikácia Bans for trucks. Zobrazuje trvalé zákazy, zákazy PCH, prívesov, ADR aj dočasné zákazy aj opisové informácie o zákazoch na cestách, úsekoch so zákazmi, oblastí zákazov a mestských zákazoch.

Užitočné aj dnes

Aj keď opatrenia súvisiace so šírením nového koronavírusu ustupujú, nie vždy je situácia na hraničných priechodch ideálna. Informácie o situácii na hraničných priechodoch po celej Európe vám stále prehľadne poskytne stránka https://covid-19.sixfold.com, ktorá uvádza približné čakacie doby pre nákladné vozidlá. Nápomocná je aj mapa odpočinkových plôch skupiny TANK & RAST v Nemecku. TANK & RAST prevádzkuje na nemeckých diaľniciach 330 prevádzok, nájdete ich, ak budete hľadať symbol TANK & RAST. Ich mapu nájdete na stránke https://www.raststaetten.de.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button