Cestná doprava

„Mikrospánok nespí!“ varuje preventívna kampaň

„Mikrospánok nespí!“ varuje preventívna kampaň. Každý deň prijme Allianz – Slovenská poisťovňa v priemere 550 až 600 hlásení o škodách. Približne každá druhá škoda sa týka vozidla. Len za minulý rok riešila poisťovňa takmer 89-tisíc poistných udalostí na vozidlách.

Popri živelných škodách či krádežiach je najčastejšou príčinou poistných udalostí vozidiel havária. A častou príčinou havárie je mikrospánok vodiča, ktorý môže končiť aj úmrtím alebo trvalými zdravotnými následkami.

Desatiny sekundy môžu rozhodnúť

Aj preto Nadácia Allianz v spolupráci so Slovenským paralympijským výborom spustila už druhú spoločnú preventívnu kampaň „Prevencia má cenu zlata!“, v ktorej sa tentoraz zamerala na mikrospánok. Tvárou kampane je predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš, ktorého s kampaňou spája vlastný príbeh dopravnej nehody s trvalými následkami. „Ako mladý som podcenil hlas svojho organizmu, sadol som si za volant unavený po celonočnej práci. Krátko na to som dostal mikrospánok, vozidlo narazilo do stromu a silný náraz mi prerušil miechu a poškodil chrbticu. Svojím osobným príbehom chcem apelovať na ľudí, aby zvážili jazdu autom, ak sú unavení, alebo sú pod vplyvom chemických látok. Vozidlo sa počas mikrospánku rúti nekontrolovane a následky môžu byť fatálne,“ hovorí J. Riapoš.

Mikrospánok môže trvať iba niekoľko desatín sekundy, ale aj pol minúty, dokonca pri otvorených očiach. Človek vtedy nevníma vonkajšie podnety ani vizuálne vnemy. Ak práve sedí za volantom, stráca nad vozidlom kontrolu. V lepšom prípade vodiča „prebudia“ údery kolies do malých spomaľovačov, ktoré už bývajú zabudované do stredových čiar alebo čiar pri krajnici diaľnice, modernejšie autá sú dokonca vybavené monitoringom koncentrácie vodiča a asistenčnými systémami. „Väčšina z nás sú vodiči a každý zažil situáciu, keď si sadol za volant viac či menej unavený. Chceme preto varovať motoristov, aby si nesadali za volant v stave, keď by nedokázali ovládať svoju únavu, aby následky neboli tragické,“ dodáva správkyňa Nadácie Allianz Lucia Strnad Muthová.

„Mikrospánok nespí!“ varuje preventívna kampaň

Za volant sadať bez únavy

V čase, keď mnohí Slováci vyrážajú na dlhšie cesty autom, sú obozretnosť a zodpovednosť na mieste. Mikrospánok totiž prichádza nielen pred koncom cesty, ale môže vás „dostať“ aj pár minút po začiatku cesty, ak si sadáte za volant unavení. „Ak nie sme oddýchnutí, treba odložiť jazdu na neskôr. Ak pociťujeme únavu za volantom, treba si urobiť prestávku, poprechádzať sa a ponaťahovať sa, nadýchať sa čerstvého vzduchu, prípadne si aj krátko pospať. Zvýši sa tak naša koncentrácia a schopnosť pohotovo reagovať na neočakávané situácie na ceste,“ radí L. Strnad Muthová.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button