Cestná doprava

Mercedes-Benz Sprinter sa hlási do služieb Diaľničnej patroly

Mercedes-Benz Sprinter sa hlási do služieb Diaľničnej patroly. Národná diaľničná spoločnosť poskytuje bezplatné služby Diaľničnej patroly, anjela strážneho na všetkých úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku, od roku 2015. Za ten čas najazdili jej vozidlá milióny kilometrov a pomohli tisíckam vodičov.

O prínose pre zvýšenie bezpečnosti na diaľniciach ani nehovoriac. Preto prišiel najvyšší čas na obmenu vozidlového parku, ktorý dosiaľ neúnavne a najmä nepretržite slúžil vodičom.

Bohatá výbava pripravená na všetky úlohy

Najnovšie sa do oranžových farieb Diaľničnej patroly postupne „oblečie“ 20 vozidiel Mercedes-Benz Sprinter 319 CDI s pohonom všetkých štyroch kolies.

Všetky vozidlá spĺňajú nároky Národnej diaľničnej spoločnosti. Vrátane špecifických požiadaviek, ktoré si diaľničiari zadali na základe skúseností s doterajším pôsobením Diaľničnej patroly. Vo výbave týchto vozidiel sa tak nachádzajú prvky, ako špeciálne kužele na vyznačenie nebezpečenstva na cestách, hasiace prístroje, kanistre na palivo, keďže v prípade potreby môže Diaľničná patrola vodičovi priviezť palivo, prenosný zdroj na naštartovanie vozidla s vybitou batériou, kompresor na dohusťovanie pneumatík, lopata, zdvihák, ako aj množstvo ďalšej výbavy a náradia potrebného na pomoc vodičom, ktorí sa ocitli v núdzi.

Mercedes-Benz Sprinter sa hlási do služieb Diaľničnej patroly

Drvivú väčšinu požiadaviek, ktoré zadala Národná diaľničná spoločnosť, sa podarilo zhotoviteľovi ZTS Elektronika SKS v spolupráci s predajcom vozidiel MB Trenčín naplniť najmodernejšími technickými prostriedkami. Diaľničná Patrola je vybavená moderným výstražným zariadením s riadiacou multifunkčnou jednotkou integrovanou do palubnej dosky vozidla. Vozidlo je vybavené premenlivým sklopným LED panelom, ktorý je diaľkovo ovládaný z kabíny vozidla pomocou tabletu. Obsluha si navolí príslušnú dopravnú značku aj s prídavným textom, ktorá sa má zobrazovať na premenlivom dopravnom paneli.

Nový vysielací systém včasného varovania

Okrem toho je Diaľničná patrola vybavená aj novým vysielacím systémom včasného varovania účastníkov cestnej premávky. Tento systém upozorňuje v 9 svetových jazykoch vodičov kamiónov v občianskom CB pásme na kritické situácie na diaľniciach. Základnými bezpečnostnými hláseniami tohto systému včasného varovania , ktorý je počuteľný do 1 km od miesta vozidla Patroly, sú „Pozor, nehoda na ceste“, „Pozor, nebezpečné miesto“ a „Pozor, práca na ceste“.

Úložný priestor vozidla je vybavený regálmi a rozsiahlym odkladacím priestorom. Umožňuje posádke mať chronologicky uložené špeciálne náradie pre veľmi rýchle vyhľadanie pri zásahu.

„Sme presvedčení, že vysoká kvalita automobilov Mercedes-Benz Sprinter je zárukou hladkého plnenia poslania zabezpečiť vysokú bezpečnosť vodičov jazdiacich po slovenských diaľniciach a rýchlostných cestách.“ Oliver Zink, generálny riaditeľ Mercedes-Benz Slovakia

„Zákazka od Národnej diaľničnej spoločnosti na vozidlá pre Diaľničnú patrolu patrí medzi najzaujímavejšie, na ktorých sme spolupracovali spoločne s partnerom ZTS Elektronika SKS. Vozidlá sa postupne dostávajú do služby na území celého Slovenska. Podľa dostupných informácií má vozidlo dodané v októbri do strediska údržby v Prešove momentálne za sebou už takmer 48 000 kilometrov. Očakávame, že podobné výkony budú dosahovať všetky dodané vozidlá.“ Radoslav Kodrík, predajca vozidiel MB Trenčín

Pokrytie celého Slovenska

Nové vozidlá Mercedes-Benz Sprinter sa vo farbách Diaľničnej patroly prvý raz predstavili počas slávnostného otvárania severného diaľničného obchvatu Prešova. Obnova vozidlového parku sa začína najprv v strediskách údržby v Prešove a v Košiciach. Postupne budú nasledovať aj ostatné strediská po celom Slovensku. Diaľničnú patrolu môžu bezplatne využívať všetci užívatelia slovenských diaľnic a rýchlostných ciest, ktorí zaplatili diaľničnú známku.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS Mercedes-Benz

Prečítajte si aj

Back to top button