Cestná doprava

Medzi vymedzené úseky ciest patria aj úseky bratislavského obchvatu

Medzi vymedzené úseky ciest opäť patria aj dva úseky bratislavského diaľničného obchvatu D1 a D2. Vyhláška Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR ustanovuje s účinnosťou od 1. januára 2022 nový zoznam vymedzených úsekov diaľnic, ciest I. triedy a ciest II. triedy s výberom mýta.

Upravuje sa sieť vymedzených úsekov ciest na diaľniciach D1, D2 a D4. Na diaľnici D1 pribudne jeden vymedzený úsek Južný obchvat Prešova. Desať už existujúcich vymedzených úsekov D1 bude modifikovaných. Sieť vymedzených úsekov ciest doplnia tiež tri úseky ukončeného projektu D4/R7 pri Bratislave medzi Jarovcami a Račou na diaľnici D4. Na vonkajšom obchvate Bratislavy bude modifikovaný jeden vymedzený úsek cesty. Dva existujúce úseky obchvatu Bratislavy D1 a D2 sú od 1. januára opäť zaradené do siete vymedzených úsekov ciest a od 1. marca budú aj spoplatnené. Ide o úsek Lamač – Pečňa na diaľnici D2 a nadväzujúci úsek Pečňa – Prístavný most na diaľnici D1.

Riaditeľ odboru komunikácie MDV SR Ivan Rudolf pre TASR uviedol, že ide o spoplatnenie pre nákladnú dopravu (nad 3,5 tony), nie osobné autá. „Naším cieľom je odľahčiť dopravu v Bratislave, a to najmä tým, že presunieme časť tranzitnej dopravy z Prístavného mosta, ktorý je najvyťaženejším mostom na Slovensku. Tranzitná nákladná doprava sa vďaka tejto zmene presunie na obchvat D4, čo prispeje k väčšej plynulosti premávky v hlavnom meste,“ konštatoval Rudolf.

Dvom úsekom na diaľnici D1 sa vyhláškou mení kategorizácia a od 1. januára sú z nich vymedzené úseky ciest I. triedy. Táto zmena kategórie sa týka privádzačov do Žiliny a Trenčína. Prepojením diaľnice D1 a Seneckej cesty vznikne jeden nový vymedzený úsek cesty II. triedy. Ďalšie štyri úseky budú modifikované, zmení sa názov ich križovania s novým vymedzeným úsekom.

Celkovo od 1. januára pribudlo deväť a modifikovaných bude 15 vymedzených úsekov ciest. Platnosť sa skončila trom vymedzeným úsekom. Po všetkých úpravách vrátane tých, ktoré nemajú vplyv na výšku úhrady mýta, sa počet vymedzených úsekov

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button