Cestná doprava

DPB podpísal rámcovú zmluvu na kúpu 70 nových kĺbových autobusov

Dopravný poddnik Bratislava (DPB) podpísal rámcovú zmluvu na nákup 70 nových nízkopodlažných, nízkoemisných, kapacitných autobusov. Desiatky nových moderných kĺbových vozidiel budú znamenať definitívnu rozlúčku so starými Karosami v bratislavských uliciach.

Rámcovu zmluvu podpísal DPB na základe výsledku verejného obstarávania na nákup 70 nových kĺbových autobusov s úspešným uchádzačom, spoločnosťou Otokar Otomotiv. Cena jedného nového kĺbového autobusu OTOKAR KENT C je 254 950 EUR. Je to menej, než cena autobusov obstarávaných v minulých rokoch, pričom iní výrobcovia v tomto verejnom obstarávaní, s podmienkami nastavenými prísne v prospech cestujúcej verejnosti, ponúkli vyššie ceny. Vďaka nižšej cene za vozidlá ušetríme viac ako 5 miliónov EUR. Za tie by bolo možné nakúpiť až takmer 20 ďalších vozidiel. Nákup autobusov bude financovaný formou úveru, ktorý bude zohľadnený v navýšení financovania DPB od hlavného mesta.

„Vozidlový park autobusov starne aj napriek pandémii Covid-19 a je potrebné okrem trolejbusov a električiek zmodernizovať aj autobusovú základňu. O niekoľko mesiacov bude bratislavský vozidlový park autobusov posilnený, kompletne nízkopodlažný a z prevažnej časti tiež klimatizovaný. Moderné autobusy prinesú našim cestujúcim vyššiu mieru komfortu a bezpečnosti, keďže nahradia staré vysokopodlažné autobusy a zároveň splnia najprísnejšie emisné normy a limity. Výsledná cena jedného autobusu potvrdzuje úmysel nového vedenia DPB správať sa ekonomicky efektívne a hospodárne aj pri nákupoch vozidiel DPB,“ povedal predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský.

V nových vozidlách má byť klimatizovaný, moderný interiér, na ktorého prevedení výrobca autobusov spolupracuje aj s európskymi dodávateľmi. Farebne upravený interiér zvýrazní 39 hygienických koženkových sedadiel a nerezové prevedenie držadiel a madiel. Samozrejmosťou sú sedadlá modrej farby vyhradené pre cestujúcich so zníženou pohyblivosťou a vyhradené priestory pre invalidný vozík, detský kočík a bicykel. Nebude chýbať WiFi pripojenie, USB nabíjačky a systém APC pre automatické počítanie cestujúcich.

Bezpečnosť a informovanosť cestujúcich bude zaistená kvalitným kamerovým systémom a moderným informačným systémom, vrátane hlásičov pre slabozrakých a nevidiacich. Súčasťou informačného systému budú aj nedávno predstavené novinky: vonkajšie plnofarebné informačné tabule a nové vnútorné informačné panely, ktoré zobrazujú aktuálne odchody ďalších relevantných liniek v reálnom čase. Determálne okná a výkonnú klimatizáciu cestujúci ocenia najmä v letných mesiacoch. Vozidlá budú spĺňať najprísnejšiu emisnú normu EURO VI stupeň D. Komfort a jazdné vlastnosti nových autobusov ocenia aj samotní vodiči vďaka výkonnému motoru, 6-stupňovej automatickej prevodovke, ale aj ergonomicky nastaviteľnému a vyhrievanému sedadlu v priestrannej kabíne s veľkorysým úložným priestorom. 

Spoločnosť OTOKAR má viac ako 50-ročnú históriu, pôsobí aj na európskom trhu a v súčasnosti vyrába špičkové vozidlá za použitia európskych, najmä nemeckých, komponentov značiek ako DAF, ZF či MAN, ktoré budú použité aj vo vozidlách dodaných do Bratislavy. Dodanie prvých autobusov z tejto rámcovej zmluvy je očakávané na prelome rokov 2021 a 2022. 

*článok bol aktualizovaný

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button