Cestná doprava

20 rokov výroby modelu Unimog

20 rokov výroby modelu Unimog. Závod Mercedes-Benz vo Wörthe oslavuje mimoriadne výročie: model Unimog sa tu vyrába už 20 rokov. Po dlhoročnej výrobe vozidla v sesterskom závode v Gaggenau došlo v roku 2002 k presťahovaniu výroby univerzálnej motorizovanej jednotky z Gaggenau do závodu vo Wörthe.

Unimog ako špeciálny nákladný automobil na plnenie mimoriadne komplikovaných úloh sa odvtedy vyrába v najväčšom závode na výrobu nákladných automobilov Mercedes-Benz s vysokým podielom ručnej montáže. To umožňuje veľmi vysokú flexibilitu procesov.

Unimog je ešte aj dnes stále spájaný so závodom Gaggenau, kde sa vyrábal viac ako 50 rokov. Portálové nápravy, prevodovky a mnohé ďalšie komponenty, ktoré sú špecifické pre Unimog, sa stále vyrábajú v Gaggenau. V blízkosti bývalého výrobného závodu sa v súčasnosti nachádza aj Múzeum modelu Unimog. Od začiatku výroby v roku 1951 zišlo z výrobných liniek v závodoch Gaggenau a Wörthe viac ako 370 000 vozidiel Unimog.

20 rokov výroby modelu Unimog

Rôzne modely Unimog zákazníci využívajú toľkými rôznymi spôsobmi, že to sotva prekoná nejaké iné vozidlo. Tento všestranný pomocník medzi úžitkovými vozidlami sa okrem iného využíva v dopravných podnikoch na odhŕňanie snehu z koľají a na odťahovanie odstavených vlakov. Alebo aj na údržbu zelených plôch alebo ako záchranárske vozidlo v tom najťažšom teréne. Vďaka zdolaniu najvyššej sopky sveta je Unimog zároveň držiteľom svetového výškového rekordu pre kolesové vozidlá. Jeho obľúbenosť a spoľahlivosť podčiarkuje aj voľba čitateľov časopisu OFF ROAD Magazin. Unimog bol tento rok už po 18. krát za sebou zvolený za „terénne vozidlo roka“.

O závode Mercedes-Benz Wörth

Závod Mercedes-Benz vo Wörthe bol založený v roku 1963 a vyrába nákladné vozidlá Mercedes-Benz konštrukčných radov Actros, Arocs a Atego. Okrem modelu Unimog sa tu vyrábajú aj špeciálne nákladné vozidlá Mercedes-Benz Econic a Zetros. V októbri 2021 bola spustená sériová výroba akumulátorového elektrického nákladného vozidla Mercedes-Benz eActros. V júli 2022 nasledovalo už druhé sériovo vyrábané elektrické nákladné vozidlo Mercedes-Benz eEconic.

Prevádzka na Rýne je kompetenčným centrom pre nákladné vozidlá Mercedes-Benz v rámci celosvetového výrobného združenia. S 10 000 zamestnankyňami a zamestnancami je druhým najväčším zamestnávateľom v spolkovej krajine Porýnie-Falcko.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button