Elektromobilita

Flotila elektromobilov IVECO sa rozrastá o model S-eWay Rigid

Flotila elektromobilov IVECO sa rozrastá o model S-eWay Rigid. Komunálne a distribučné elektrotrucky dostali nového súrodenca – ťahač IVECO S-eWay Rigid poháňaný dvojmotorovou nápravou e-Axle od spoločnosti FPT Industrial.

Automobilka IVECO pripravila pre novinku S-eWay Rigid nový systém uloženia batérií, vybrať si možno 4, 5 alebo 7 batérií Microvast s kapacitou 70 kWh na jednu batériu. Celková kapacita teda môže byť 280, 350 alebo 490 kWh a ťahač vďaka tomu zvláda rýchle nabíjanie výkonom 350 kW. S-eWay Rigid vďaka tejto výbave produkuje trvalý najvyšší výkon 480 kW, teda 653 koní a maximálny krútiaci moment 1 800 Nm. S výkonom 490 kWh prejde na jedno nabitie 400 kilometrov a možno ho nabíjať jednosmerným prúdom s maximálnym výkonom 350 kW prostredníctvom konektora CCS2. IVECO k tomu dodáva, že počas 45-minútovej prestávky je možné predĺžiť dojazd modelu S-eWay Rigid o 200 kilometrov.

Elektrický ťahač S-eWay

V rámci segmentu ťažkých nákladných vozidiel je IVECO vďaka spolupráci s Nikola Motor pomerne ďaleko vo vývoji nielen elektrických, ale aj vodíkových ťahačov. Elektrotruck IVECO S-eWay dostal 9 batérií s celkovou kapacitou 738 kWh, čo má stačiť na dojazd 500 km. Najvyšší nabíjací výkon je 350 kW a nabitie na 80 % kapacity by tak na rýchlonabíjačke malo trvať asi 90 minút. Ťahač poháňa duálny elektromotor uložený v e-náprave, ktorú vyrába FPT Industrial. Kontinuálny výkon dosahuje 480 kW, krútiaci moment dosahuje 1 800 Nm. Ťahač má šesť stupňov rekuperácie, ktorá účinne dopĺňa elektrickú energiu počas jazdy.

Batérie môžu byť konfigurované v rôznych polohách, podľa požiadaviek karosérie, pričom je dokonca možné ponechať pravú stranu šasi voľnú pre aplikácie, ako sú bočné nakladacie zberné vozidlá na odpad a pod. Zákazníci si môžu vybrať z verzií 4×2 alebo 6×2, rôznych typov odpruženia, kabín a rázvorov kolies, a tak vytvoriť vozidlo podľa svojich potrieb. Ťahače S-eWay teraz doplnili S-eWay Rigid šasi s elektrickým podvozkom, ktoré sú využiteľné pre veľkú škálu aplikácií, od distribúcie až po stavebníctvo, komunál či dokonca špeciálne misie. Na vývoji sa podieľali aj nadstavbári pre optimalizáciu a zjednodušenú inštaláciu nadstavieb.

Model S-eWay ponúka celkovo tri typy PTO (Power Take-Off). Pre nízkonapäťové aplikácie, ako sú hydraulické zdviháky, je k dispozícii LV PTO. Pre vysokonapäťové aplikácie, ako sú chladiace agregáty, je možnosťou HV ePTO s nepretržitým výkonom až 20 kW. Pre aplikácie, ktoré vyžadujú mechanický alebo hydraulický pohon, poskytuje Mech ePTO až 60 kW nepretržitého výkonu buď mechanicky, alebo prostredníctvom pohonu hydraulického čerpadla. To je ideálne pre aplikácie, akými sú zber odpadu, kontajnerové a hákové nakladače, žeriavy alebo sklápacie vozidlá. Mech ePTO môže byť namontovaný na troch rôznych miestach.

Flotila elektromobilov IVECO sa rozrastá o model S-eWay Rigid

Varianty kabín

Na palubnej doske je 12,8-palcový digitálny štít palubnej dosky a 17-palcový dotykový displej multimediálneho systému. Multimediálny systém navyše obsahuje špecifické funkcie pre ťažké nákladné vozidlá, ako je navigačný systém s inteligentným plánovaním trás alebo asistent IVECO Driver Pal s Amazon Alexa na hlasom riadenú interakciu. Infotainment tiež podporuje prepojenie s aplikáciami tretích strán, čo umožňuje interakciu s karosárskymi funkciami prostredníctvom konektivity vozidla.

Pre dlhšie trasy ponúka IVECO k S-eWay Rigid kabínu AS, kompaktnejším riešením bude kabína AT, ktorá stále poskytuje aj spací priestor. Pre aplikácie, kde nie sú potrebné lôžka, bude vhodnou voľbou kabína AD určená na denné používanie. Autopark dopravcov dokáže teraz IVECO obslúžiť plne elektrickými vozidlami od dodávok až po ťahače aj s príslušnými službami elektromobility.

Zdroj
Foto: IVECO
Editor
Peter Magerčiak
Back to top button