Logistika a skladovanie

Rusko-rakúske viacúčelové lietadlo sa začne vyrábať v roku 2016

Rusi a Rakúšania spustia spoločnú výrobu nového ľahkého viacúčelového lietadla v roku 2016.

Oznámili to koncom týždňa zástupcovia Uljanovskej oblasti, kde sa lietadlo bude vyrábať. Informovala o tom agentúra RIA Novosti. Dohodu podpísali ešte v júni počas prvého dňa aerosalónu v Le Bourget pri Paríži ruská spoločnosť Ural Civil Aviation Works (UCAW) a rakúska firma Diamond Aircraft International.
 
UCAW je dcérskou spoločnosťou ruskej štátnej korporácie Rostec. Lietadlo sa bude vyrábať v Uljanovskej oblasti, a to konkrétne v špeciálnej ekonomickej zóne, ktorú momentálne pripravujú v oblasti letiska Uljanovsk-Vostočnyj. Zástupcovia Uljanovskej oblasti uviedli, že do projektu výroby nového regionálneho lietadla plánujú investovať okolo 7 miliárd rubľov (160,12 milióna eur).
      
Od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 zaznamenalo Rusko prudký pokles regionálnej leteckej dopravy. V krajine je pritom letecká doprava kľúčová, keďže časť populácie žije v odľahlých oblastiach, kde nie je ani železničná, ani adekvátna cestná infraštruktúra. Z tohto dôvodu si ruská vláda v poslednom období určila oživenie regionálneho letectva ako jednu zo svojich priorít a spustila program na obnovu letísk a dotácie pre letecké služby.
 

Prečítajte si aj

Back to top button