Správy | Aktuality | Témy

ZSSK akceptuje výhrady voči úprave cestovného, MDPT návrh študuje

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) akceptuje stanovisko premiéra SR Róberta Fica, ktorý sa postavil proti úprave cestovného na železnici.

V stanovisku spoločnosti to konštatuje jej hovorca Miloš Čikovský. Podľa vyjadrenia ministerstva dopravy je návrh na úpravu cien za jednotlivé tarify v súčasnosti v procese riešenia a definitívny záver bude jasný po jeho podrobnom preštudovaní.
Predseda vlády ešte v stredu vyhlásil, že nesúhlasí s tým, aby sa v osobnej železničnej doprave od septembra zvyšovali ceny cestovného. "Ja na to nevidím dôvod," povedal Fico s tým, že takýto návrh by cez vládu určite neprešiel.
"Hlavným motívom ZSSK predložiť návrh na úpravu cestovného bolo zaokrúhlenie súm v eurocenníkoch na jedno desatinné miesto, čím by sa železnice zbavili manipulácie s najmenšími mincami," argumentuje v dnešnom stanovisku hovorca spoločnosti Miloš Čikovský. Zároveň sa tým mal vyriešiť aj problém s automatmi na predaj cestovných lístkov, v ktorých bolo cestovné po jeho zaokrúhlení pri prechode na euro o niečo nižšie ako v platnom cenníku. Čikovský však pripustil, že osobná železničná doprava je financovaná ako výkon vo verejnom záujme, a teda o výške cestovného, a tým aj o výške úhrady za objednané výkony rozhoduje štát.
"Zmena cenovej politiky bola plánovaná a bola základným východiskom pre naplnenie podnikateľského plánu a cieľov marketingového plánu. Táto úprava bola zapracovaná do zmluvy pre ZSSK ešte pred krízovým obdobím, no nepočítalo sa s výrazným navýšením cien cestovného," priblížil v dnešnom stanovisku rezortu dopravy jeho hovorca Stanislav Jurikovič.
Navrhované nové cenníky majú podľa neho zabezpečiť zjednotenie výšky cestovného vo všetkých výdajných zariadeniach ZSSK, platnosť by tak stratili aj osobitné cenníky cestovných dokladov vydávaných stacionárnymi automatmi. V súvislosti s medializovanými informáciami, že cestovné na železnici najviac zdražie pre dôchodcov, Jurikovič upozornil na skutočnosť, že ide len o konštatovanie na základe percentuálneho vyjadrenia. "V skutočnosti je potrebné povedať, že cena v absolútnom čísle vzrastie o 3 až 34 centov, čo je 0,90 až 10,24 Sk," zdôraznil hovorca ministerstva dopravy.
Priemerné zvýšenie navrhovaných cenníkov je podľa ZSSK len 0,9 %, čo predstavuje zvýšenie príjmu z regulovaného cestovného 222.000 eur (6,69 milióna Sk) pri ročných plánovaných tržbách spoločnosti 87,6 milióna eur (2,64 miliardy Sk). "Cestovné na železnici sa neupravovalo od roku 2004, v dôsledku čoho ekonomicky oprávnené náklady od roku 2004 vzrástli o 10 %, čo predstavuje 26,7 milióna eur (804,36 milióna Sk)," pripomenul Čikovský.
Návrh ZSSK na úpravu cien cestovného v osobnej železničnej doprave, s ktorým predbežne súhlasilo aj Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR, sa dostal už do medzirezortného pripomienkového konania. "Ministerstvo dopravy môže súhlasiť, ale nad ministerstvom dopravy stojí ešte predseda vlády. Nejakí chytrí úradníci asi nemajú čo robiť, takže vymýšľajú, ale nevidím dôvod na zvyšovanie cestovného," reagoval na to v stredu premiér Fico. Vyzval preto ministra dopravy Ľubomíra Vážneho, aby akýkoľvek návrh na zdraženie cestovného z pripomienkového konania stiahol a nepredkladal ho ani na ďalšie posúdenie či dokonca rokovanie vlády.
(1 EUR = 30,1260 SKK)

Prečítajte si aj

Back to top button