Železničná doprava

Železničiari v Maďarsku štrajk sčasti prerušili

Maďarské Slobodné odbory železničných zamestnancov (VDSZSZ) sa dnes s platnosťou od 11.00 h rozhodli prerušiť o polnoci obnovený časovo neobmedzený štrajk.
 

Rozhodnutie platí s výnimkou žúp Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok a Borsod-Abaúj-Zemplén, kde železničiari podľa slov predstaviteľa odborovej organizácie VDSZSZ László Gelencséra pokračujú v prerušení práce až do splnenia požiadaviek.
Informovala o tom agentúra MTI.
Maďarské štátne železnice (MÁV), ktoré požiadavky odborárov, štrajkujúcich od 1. februára už opakovane, označili už skôr za neprijateľné, informovali o len veľmi čiastkovom obmedzení dopravy.
Železničiari po neúspešnej sérii rokovaní VDSZSZ s predstaviteľmi MÁV o odborárskych požiadavkách a o minimálnej miere poskytovania služieb vstúpili po polnoci opäť do štrajku. Podľa internetového portálu nepszava.hu ostatné odborárske združenia železničiarov tento štrajk nepodporili.
Štrajk z iniciatívy VDSZSZ sa začal 1. februára a bol niekoľkokrát prerušený. Odborári z VDSZSZ, ktorí zastupujú asi štvrtinu maďarských železničiarov, pôvodne požadovali zvýšenie miezd o 6,9 %, ďalšie zvýšenie platov o 10 % ako aj jednorazový príspevok vo výške 250.000 forintov (32.710 Sk) na zamestnanca z januárovej privatizácie maďarského Carga. Tieto požiadavky rozšírili o zachovanie osobnej vlakovej dopravy na 38 vedľajších železničných tratiach ako aj o doplnenie zvýšenia miezd o 1,1 % vzhľadom na vyššiu infláciu.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button