Železničná doprava

Železničiari v Maďarsku opäť štrajkujú

Od polnoci štrajkuje časť maďarských železničiarov, vlaková doprava v Maďarsku je nevyspytateľná. Podľa Maďarských štátnych železníc (MÁV) sú požiadavky Slobodných odborov železničných zamestnancov (VDSZSZ), ktorých členovia prerušili prácu od 1. februára už viackrát, neakceptovateľné.
 

Po neúspešnej sérii rokovaní VDSZSZ s predstaviteľmi MÁV o požiadavkách odborárov a o minimálnej miere poskytovania služieb počas štrajku dnes o 0.00 hodine vstúpili železničiari opäť do štrajku, čím pokračujú v časovo neobmedzenom prerušení práce.
Podľa maďarského portálu nepszava.hu ostatné odborárske združenia železničiarov tento štrajk nepodporujú, MÁV zas od začiatku rokovaní s VDSZSZ tvrdí, že nemá právo ani peniaze na splnenie ich požiadaviek. VDSZSZ spôsobuje opakovaným štrajkom škody a stratu dôvery v železničnú spoločnosť.
Podľa portálu terajšie prerušenie môže trvať najviac 24 hodín, ale môže skončiť aj skôr tak, ako to bolo aj v predchádzajúcich prípadoch.
Štrajk z iniciatívy VDSZSZ sa začal 1. februára a bol niekoľkokrát prerušený. Odborári z VDSZSZ, ktorí zastupujú asi štvrtinu maďarských železničiarov, pôvodne požadovali zvýšenie miezd o 6,9 %, ďalšie zvýšenie platov o 10 % ako aj jednorazový príspevok vo výške 250 000 forintov (32.710 Sk) na zamestnanca z januárovej privatizácie maďarského Carga. 
Tieto požiadavky rozšírili o zachovanie osobnej vlakovej dopravy na 38 vedľajších železničných tratiach ako aj o doplnenie zvýšenia miezd o 1,1 % vzhľadom na vyššiu infláciu.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button