Železničná doprava

Trať Transrapidu začnú predlžovať v Číne v roku 2010

Trať magnetickej dráhy Transrapid začnú predlžovať vo východnej Číne v roku 2010. Projekt sa začne realizovať o tri roky neskôr, než sa pôvodne plánovalo. Informovalo o tom oficiálna agentúra Sin-chua.
 

Projekt magnetickej dráhy zo Šanghaja do mesta Hang-ču schválila vláda už v roku 2006, ale jeho realizáciu znemožnili protesty obyvateľstva v oblastiach, cez ktoré mala viesť.
Pôvodne malo predĺženie trate o 145 kilometrov stáť 3,5 miliardy eur (105,44 miliardy Sk). Teraz bude trať o 25 kilometrov dlhšia, ale náklady  na ňu klesnú na 2,2 miliardy eur (66,28 miliardy Sk).
Prípravné práce na predlžení Transrapidu sa začnú už pred koncom tohto roka. Z celkovej plánovanej magnetickej trate je zatiaľ hotových vyše 30 kilometrov. Trať má východiskovú stanicu na okraji Šanghaja a končí sa pri jeho medzinárodnom letisku Pu-dong. Do skúšobnej prevádzky ju uviedli 30. decembra 2002. V novembri nasledujúceho roku dosiahla súprava na nej na krátky čas rýchlosť 501 kilometrov za hodinu, čím vytvorila rýchlostný svetový rekord komerčne prevádzkovanej magnetickej dráhy.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button