Železničná doprava

Miliardár Bakala privatizuje železničný terminál v Bielorusku

Skupina českého miliardára Zdenka Bakalu pokračuje v expanzii smerom na východ. Po tom, ako minulý týždeň oznámila, že kupuje podiel v železnorudnej bani na Ukrajine, chystá sa vstúpiť na ďalší nový trh – do Bieloruska. Bakala dokončuje rokovania o privatizácii železničného prekladiska v Breste, informuje český denník Hospodářské noviny (HN).

"Bakalove rokovania o kúpe terminálu v Breste finišujú. Zmluva je hotová, transakcia by mala byť dokončená na budúci týždeň," uviedol pre HN nemenovaný podnikateľ, ktorý sám chystá aktivity na bieloruskom trhu a rokuje s tamojšími úradmi. Informáciu o najnovšej Bakalovej investícii potvrdil aj ďalší znalec bieloruského prostredia, ktorý si neželal byť menovaný. Podľa zdrojov HN sa investícia pohybuje rádovo minimálne v stovkách miliónov korún.
Bakalov hovorca Vladimír Bystrov obchod v Bielorusku odmietol potvrdiť. "Nebudeme to komentovať," vyhlásil.
Podľa informácií HN ide o priamy predaj, na projekt nebol totiž vypísaný bežný privatizačný tender. Bielorusi mali záujem predať terminál Čechom, dokonca presunuli aj termín privatizácie, aby stihli spresniť ponuky. Čechov uprednostňujú preto, lebo veľká časť tovarov, ktoré cez prekladisko prechádzajú, smeruje do strednej Európy. O terminál mali záujem aj Holanďania, ktorí sú v Bielorusku najväčšími investormi z Európskej únie.
Železničný terminál v Breste je dôležitým dopravným uzlom. Práve cezeň smerujú nerastné suroviny z Ruska a ďalších východných krajín do Európy a opačným smerom zase tovar z Európy do Bieloruska, Ruska, ale napríklad aj Kazachstanu.

zdroj :TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button