Železničná doprava

Robíme všetko pre to, aby sme postupne zmodernizovali všetky kľúčové trate

Železnica prináša nielen celospoločenský úžitok, ale otvára aj nové možnosti podpory a rozvoja jednotlivých krajov na Slovensku. Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR chce preto podľa Juraja Méryho zo sekcie riadenia projektov rezortu dopravy aj naďalej podporovať tento druh dopravy.

„Samozrejme, stále je čo zlepšovať, vyžaduje si to dnešná doba a my sa jej musíme prispôsobiť. Trendom je zvyšovanie rýchlosti, bezpečnosti, ktorým sa vo vyspelom svete uberajú všetky železnice. Preto ani my nemôžeme zastaviť tento vlak a robíme všetko preto, aby sme postupne zmodernizovali všetky kľúčové trate na Slovensku,“ priblížil Méry v úvode medzinárodnej konferencie Železnica v 21. storočí, ktorú v Bratislave organizuje Železničná spoločnosť Slovensko.
 
Modernizácia infraštruktúry samozrejme podľa Méry kráča ruka v ruke aj so zlepšovaním služieb pre cestujúcich, zvyšovaním ponuky či s lepšou dostupnosťou vlakovej dopravy pre všetkých, ktorí chcú takto cestovať.
 
Zároveň pripomenul, že v aktuálnom eurofondovom období môže Slovensko v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra využiť takmer miliardu eur z európskych peňazí na rozvoj železničnej dopravy. Súčasne môže Slovensko čerpať aj ďalšie európske peniaze z Nástroja na prepájanie Európy, a to 800 miliónov eur. „Verím, že aj vďaka tomu sa nám podarí zásadne zmeniť tvár slovenských železníc, aby sme sa priblížili k železničnej európskej špičke,“ dodal Méry.

Prečítajte si aj

Back to top button