Železničná doprava

Rezort dopravy má pripraviť rozvojové plány pre železnice aj diaľnice

Ministerstvo dopravy má do konca roka pripraviť program revitalizácie železničných spoločností, ktorý bude vychádzať z podrobnej analýzy ich súčasného stavu. Obsahovať má aj návrh opatrení na zvýšenie ich efektívnosti. „Jeho súčasťou bude návrh harmonogramu postupu na vstup strategického investora do ZSSK Cargo,“ avizuje materiál o krátkodobých štrukturálnych opatreniach vlády do konca roka 2010, ktorý dnes schválil vládny kabinet.

V rovnakom termíne má rezort dopravy pripraviť aj program rozvoja bratislavského letiska, ktorý sa zameria na zvýšenie efektívnosti a ďalší rozvoj tohto letiska ako najvýznamnejšieho leteckého dopravného uzla na Slovensku. Obsahovať má aj návrh podporných opatrení pre leteckých dopravcov na otvorenie pravidelnej leteckej dopravy.

Treťou avizovanou prioritou v oblasti rozvoja dopravy na Slovensku je príprava programu výstavby diaľnic a rýchlostných ciest na roky 2011 až 2014. Tento materiál má do konca roka zanalyzovať stav prípravy týchto stavieb, prehodnotiť projekty financované formou PPP aj projekty financované z fondov Európskej únie (EÚ). „Zároveň realokuje zdroje z európskych fondov, aby ich bolo možné intenzívnejšie využiť na výstavbu diaľnic,“ konštatuje plán krátkodobých priorít vlády na tento rok.


Prečítajte si aj

Back to top button