Vodná doprava

Egypt chce vybudovať nový Suezský prieplav

Egypt plánuje vybudovať nový Suezský kanál pozdĺž 145-ročnej historickej vodnej cesty.

Cieľom je zvýšiť objem prepravy cez najrýchlejšiu námornú cestu medzi Európou a Áziou. Pre Egypt by to znamenalo v budúcich rokoch väčšie príjmy do štátneho rozpočtu.
 
Suezský prieplav prináša Egyptu ročné príjmy v hodnote okolo 5 miliárd USD (3,74 miliardy eur) a je kľúčovým zdrojom devíz práve v tomto období, keď v dôsledku povstania v roku 2011 a následných nekončiacich sa konfliktov prudko klesol cestovný ruch aj objem zahraničných investícií. Nový kanál by mal byť súčasťou väčšieho projektu rozšírenia prístavu Suez a priľahlých oblastí okolo prieplavu.
      
„Tento rozsiahly projekt bude znamenať vytvorenie nového Suezského prieplavu, paralelného k tomu súčasnému, pričom jeho dĺžka bude asi 72 kilometrov,“ povedal Muháb Mamish, šéf Úradu pre správu Suezského prieplavu. Ako dodal, celkové náklady na výstavbu nového kanála by mali dosiahnuť okolo 4 miliárd USD a odhaduje, že projekt by mal byť dokončený do piatich rokov. Objavili sa však aj ambicióznejšie plány dokončenia projektu, a to už do troch rokov.
 

Prečítajte si aj

Back to top button