Vodná doprava

Dunaj dostane novú kompu

Starú kompu na prívodnom kanáli Vodného diela Gabčíkovo, ktorá už roky premáva medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica v okrese Dunajská Streda, má nahradiť nové plavidlo.

Nové plavidlo bude mať vyšší počet miest na prepravu áut a cestujúcich. TASR o tom informovala hovorkyňa Vodohospodárskej výstavby, š.p., (VV) Diana Migaľová Baschierová. Ako uviedla, kompa, ktorú pravidelne využívajú obyvatelia priľahlých obcí, ale aj turisti, brázdi Dunaj už 22 rokov, čo sa vo veľkej miere podpísalo na jej výkone.
 
„V súčasnej dobe sa stále častejšie množia prípady rôznych porúch, ktoré ju vedia vyradiť aj na niekoľko dní z prevádzky. Práve v období najvyššej turistickej sezóny si plavidlo znova vyžaduje opravu motora, ktorá môže trvať až tri týždne,“ zdôraznila s tým, že aby sa v budúcnosti podobné situácie už neopakovali, plánuje VV investovať do novej modernejšej kompy, ktorá bude mať, na rozdiel od starej 12-miestnej kompy, minimálne 18 miest pre osobné autá spolu s vyšším komfortom prepravy aj pre peších cestujúcich či cyklistov.
      
Zároveň bude odolnejšia voči poveternostným podmienkam. „To znamená, že sa bude môcť vydať na vodu aj za nepriaznivého počasia, ako je nárazový vietor či hmla. Teda aj v situáciách, keď súčasná kompa nie je schopná plavby,“ zdôraznila. Spustenie novej kompy na vody Dunaja je plánované v januári 2015.
 

Prečítajte si aj

Back to top button