Správy | Aktuality | Témy

Dunlop – Technológia vedie k víťazstvu v testoch

Spoločnosť Dunlop si vybudovala skvelú povesť ako pravidelný víťaz testov pneumatík a líder na trhu s vysoko výkonnými zimnými pneumatikami.

Predstavenie pneumatiky Dunlop SP Wintersport 4D je netrpezlivo očakávané organizátormi testov, výrobcami automobilov aj samotnými vodičmi, pretože v porovnaní so svojou, v testoch veľmi úspešnou predchodkyňou Dunlop SP WinterSport 3D, prináša nový rozmer výkonu.  
 
Predchádzajúca pneumatika zaznamenala veľké úspechy v testoch zimných pneumatík uverejnených v popredných nemeckých a rakúskych automobilových médiách. Rok 2010 uzatvorila ocenením „Zimná pneumatika roka“ od britského portálu TyreReviews.co.uk, ktorý cenu udelil na základe súhrnu výsledkov testov z časopisov a spätnej väzby od britských vodičov, ktorí pneumatiku otestovali v priebehu 54.000 km dlhodobého testovania.
 
Značka Dunlop bola odporučená v testoch organizáciou ADAC Motorwelt/ÖAMTC a Stiftung Warentest. ADAC, popredný nemecký autoklub, pridelil tejto pneumatike štyri roky po sebe hodnotenie „obzvlášť odporúčame“ a popísal ju ako „veľmi vyváženú pneumatiku, veľmi dobrú vo všetkých bezpečnostných disciplínach, s najvyššími známkami na mokre“. ÖAMTC, rakúsky náprotivok ADAC, uviedol hodnotenie „veľmi odporúčame“ a popisoval pneumatiku ako “veľmi vyváženú, dobrú na snehu a veľmi dobrú na suchých vozovkách”.
 
Auto Bild, najväčší európsky motoristický magazín, vykonával svoje testy zimných pneumatík pri použití pneumatík s rozmerom 195/65R15 na vozidle Volkswagen Golf VI. Značka Dunlop opäť získala celkovo výborné ohodnotenie, pričom pneumatika Dunlop bola označená za „vynikajúcu zimnú pneumatiku so špičkovým výkonom v každom počasí.“ Autobild Sportscars uskutočnil svoj test zimných pneumatík na Audi TT vybavenom pneumatikami 245/40R18 V. Pneumatiky Dunlop opäť zvíťazili a boli popísané ako „príkladné”.
 
Víťazstvo v týchto testoch vyžaduje dôslednú snahu o dokonalosť vo vývoji inovácií a technológií.
Dr Bernd Loewenhaupt, Director, Consumer Tire Technology prezrádza niektoré tajomstvá úspechu značky Dunlop s pneumatikami Dunlop SP WinterSport 3D a tiež to, ako tím posunul výkon jej nástupcu na novú úroveň:
 
Čo je inovatívny systém lamiel 4D v novej pneumatike Dunlop SP WinterSport 4D a ako funguje?
Lamela je ultra tenká drážka v behúni, ktorá však existuje v mnohých odlišných typoch dezénu na rôznych pneumatikách. Na pneumatike Dunlop SP WinterSport 4D sú navrhnuté tak, aby poskytovali vynikajúcu priľnavosť v premenlivom počasí.
 
Dunlop ešte vylepšil svoju víťaznú technológiu WinterSport 3D tým, že ju posunul do vyššej dimenzie. Priľnavý výkon 3D lamely sme zvýšili kombináciou s lamelou priečnou. 
 
3D lamely na behúni pneumatiky zvyšujú celkový počet lamiel, a teda aj hrán v kontakte s vozovkou. To zvyšuje výkonnosť pri brzdení i zrýchľovaní, zatiaľ čo systém vzájomne uzamykateľných lamiel udržiava potrebnú pevnosť behúňového bloku, zaručujúci vynikajúcu ovládateľnosť.
 
Pri novej pneumatike sme pridali priečnu lamelu. Tá poskytuje ďalšiu hranu v bočnom smere, čo ideálne zlepšuje bočné vedenie. Kombinácia oboch (systém lamiel 4D) vytvára nezávislý mikroblok, ktorý umožňuje lepšie rozloženie tlaku v kontakte s vozovkou, prispievajúci k lepším jazdným vlastnostiam na snehu a adhéziu pri zatáčaní.
 
Aký je rozdiel v zmesi medzi zimnými a letnými vysoko výkonnými pneumatikami?
Nová pneumatika Dunlop WinterSport 4D je vyrobená z unikátnej zmesi. Zlepšenie výkonu vychádza nielen z jednotlivých zložiek zmesi, ale aj z techniky ich zmiešania. To má veľký vplyv na vlastnosti zmesi, najmä z dôvodu zvýšeného využitia silice, kde rozdielny spôsob zmiešania môže vyvolať veľké rozdiely. Inžinieri spoločnosti Dunlop, venujúci sa vytváraniu zmesí, musia kontrolovať chemickú reakciu za náročných podmienok. Zmes sa namieša, vzápätí sa zmieša znovu s inými zložkami po inak dlhú dobu. Tento proces považujú inžinieri spoločnosti Dunlop za svoj tajný recept na „coca colu“, nakoľko konkurenti si môžu myslieť, že poznajú jednotlivé zložky, ale rozhodne nepoznajú receptúru!
 
Pri novej pneumatike Dunlop WinterSport 4D sme do našej receptúry pridali nové zložky. Funkcionalizované polyméry a nový typ silice, ktorý používame, sme vybrali tak, aby zmesi dodali správnu konzistenciu a tuhosť pri širokej škále teplôt.
 
Zmes pneumatiky Dunlop WinterSport 4D so svojim jedinečným postupom prípravy je navrhnutá pre optimálnu pružnosť pri nízkych teplotách. Zmes v normálnej pneumatike pri nízkych teplotách tuhne, stráca tým schopnosť deformovať sa a tvarovať sa podľa povrchu – a to spôsobuje výraznú stratu priľnavosti. Z tohto dôvodu je naša pneumatika efektívnejšia na studenej, suchej vozovke, pri teplote pod 7 °C, a zároveň poskytuje vynikajúci výkon na snehu.
 
Je v spoločnosti Dunlop výskum pri zimných pneumatikách rovnako dôležitý ako výskum pri pneumatikách letných?
Nepochybne je ešte intenzívnejší. Na mnohých trhoch zimné pneumatiky prekonávajú v predajnosti pneumatiky letné a takmer všetky severoeurópske krajiny sú pre výrobcov pneumatík vysoko konkurenčným bojovým poľom. 
 
Našim poslaním je vyrábať najlepšie pneumatiky na najlepších výkonnostných úrovniach, o čom svedčí naše víťazstvo v nezávislých testoch pneumatík (len v roku 2010 získala skupina našich produktov v Európe viac ako pätnásť nezávislých ocenení). Spoločne so spätnou väzbou pri riadení a priľnavosťou na mokre pri letných pneumatikách nám technológia našich zimných pneumatík poskytuje výrazné odlíšenie oproti konkurencii, čo je výsledkom zvýšených investícií do výskumu a vývoja. Sme hrdí na nové technológie pri pneumatike Dunlop SP WinterSport 4D a veríme, že môžeme stavať na skvelých výsledkoch predchodkyne tejto pneumatiky v testoch pneumatík v roku 2010.
 

Prečítajte si aj

Back to top button