Správy | Aktuality | Témy

Jaguar Land Rover je poslednou veľkou automobilovou investíciou v SR

Možný príchod novej automobilky Jaguar Land Rover je pre slovenskú ekonomiku dobrá správa.

Zároveň ide o poslednú veľkú automobilovú investíciu v tomto desaťročí, ktorá vytvára tisíce nových pracovných miest. Povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV Ján Lešinský zo Slovenskej technickej univerzity. 

„Po roku 2020 nastane výrazná robotizácia výroby, ktorá zníži potrebu ľudskej pracovnej sily minimálne o polovicu. V Európe je priemer výroby 80 automobilov na jedného zamestnanca. Po plnom nástupe robotizácie to bude až 150 áut. Čiže priamo vytvorených pracovných miest bude o polovicu menej ako v súčasnosti,“ povedal Lešinský. 

Slovensko získalo možnosť rokovať o tejto investícií najmä vďaka dostatočnému množstvu subdodávateľov, ktorí v krajine sídlia. Pre Nitru ako budúce sídlo fabriky rozhodla sieť týchto firiem, ktorá sa nachádza v oblasti medzi Bratislavou a Banskou Bystricou. „Dokopy je tu asi 200 subdodávateľských firiem a tie si skôr pomáhajú, ako konkurujú. Sú k dispozícii pre každú z automobiliek a sú takou stabilizačnou nohou odvetvia,“ vysvetlil Lešinský s tým, že Jaguar Land Rover pritiahne na Slovensko aj viacerých vlastných subdodávateľov. „Už sa viaceré firmy pripravujú na príchod na Slovensko, hľadajú lokality, kde sú vzdelané stredné a vyššie kádre,“ dodal Lešinský.

Zároveň sa neobáva, že by štvrtá automobilka zvýšila závislosť slovenskej ekonomiky od jedného priemyselného odvetvia. „Už neplatí tradičný pohľad na automobilový priemysel, že je to v podstate len strojárstvo. Moderné autá majú komponenty vyrábané aj v chemickom či elektrotechnickom priemysle. Veď napríklad software si vyžaduje až 20 miliónov riadkov príkazov,“ dodal Lešinský.

Nový závod na výrobu automobilov pri Nitre s kapacitou 150.000 až 300.000 kusov vozidiel ročne by mal vytvoriť 2000 až 4000 nových pracovných miest. Predpokladané investičné náklady sú vyčíslené na viac ako 1 miliardu eur.

Prečítajte si aj

Back to top button