Správy | Aktuality | Témy

Cesty 1. triedy ostávajú aj naďalej nespoplatnené

Vyhláška k elektronickému mýtu, ktorá nadobúda účinnosť 1. februára 2010, odsúva začiatok výberu mýta na spoplatnených cestách I. triedy na dobu neurčitú.

Spoplatneným vozidlám mýtnym systémom bude aj po 1. februári 2010 na cestách I. triedy účtovaná nulová sadzba. Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR sa rozhodlo spraviť ústretový krok voči dopravcom a zabezpečilo zmenu vyhlášky 529/2010 Z. z.

S rovnakou účinnosťou vyhláška stanovuje nové pravidlá výpočtu a výberu mýta za prejdený vymedzený úsek. Od 1. februára 2010 vodič zaplatí len za úsek, ktorý prejde celý. Uvedenou zmenou ministerstvo dopravy vychádza v ústrety najmä domácim autodopravcom, pretože zaplatia za menší počet prejazdených kilometrov, ako reálne využijú.

Znižujú sa sadzby pokút za nesprávne zadané údaje do palubnej jednotky z 2655 eur na 160 eur (v blokovom konaní z 1655 eur na 120 eur) a rozširuje sa okruh oslobodených vozidiel od platenia mýta na všetky zložky integrovaného záchranného systému.
Poslednou zmenou vo vyhláške je zvýšenie počtu úsekov z pôvodných 826 na 1000. Spolu bolo prehodnotených 76 spoplatnených úsekov, z ktorých niektoré MDPT SR vyňalo zo spoplatnenia z dôvodu, že sa nachádzajú v intravilánoch miest a obcí a ostatné boli rozdelené na menšie úseky.

Aj naďalej je v záujme MDPT SR viesť rokovania so zástupcami dopravcov k danej problematike mýtneho systému. Takouto cestou je možné riešiť všetky opodstatnené požiadavky, medzi ktoré ale rozhodne nepatrí úplné vyňatie ani znižovanie počtu ciest I. triedy zo spoplatnenia. Na tento fakt poukazujú aj slovenské mestá a obce a vyzývajú MDPT SR naopak zväčšiť počet spoplatnených úsekov ciest I. triedy. Z celkového počtu ciest I. triedy 3 275km je spoplatnených 1454,46 km.

Prečítajte si aj

Back to top button