Motorizmus

Wolfgang Porsche tvrdí, že Porsche nebude predané Volkswagenu

Wolfgang Porsche tvrdí, že automobilka Porsche nebude predaná Volkswagenu (VW). Poprel tak mediálne správy, že rodiny Porscheovcov a Piechovcov budú v stredu rozhodovať o možnom predaji Porsche AG najväčšej európskej automobilke. Hľadajú totiž cesty k zníženiu veľkého dlhu spoločnosti. Wolfgang Porsche je predsedom dozornej rady Porsche AG a stojí na čele klanu Porscheovcov.

"V súčasnosti sa nachádzame na správnej ceste. Porsche AG nebude predaná Volkswagenu," povedal Wolfgang Porsche pre týždenník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS). Zdá sa, že tento postoj povedie k sporu s jeho bratrancom Ferdinandom Piechom, ktorý presadzuje predaj Porsche Volkswagenu. Podľa nemeckých médií Piech presadzuje predaj Volkswagenu, ktorý by vymazal dlhy oboch rodín. Porscheovci a Piechovci kontrolujú všetky hlasy v Porsche Automobil Holding SE. Podľa nemeckého časopisu Focus sa 5 najdôležitejších členov klanu, medzi nimi aj Wolfgang Porsche a Ferdinand Piech, stretlo minulú stredu v rozvojovom centre Porsche vo Weissachu, nedokázali sa však dohodnúť na riešení finančných problémov automobilky a posunuli rozhodnutie na nadchádzajúci týždeň. Širšie kruhy klanu by sa mali stretnúť v stredu 6. mája v Salzburgu. Focus tvrdí, že na stretnutí vo Weissachu propagoval Ferdinand Piech, ktorý je spolumajiteľom Porsche a šéfom dozornej rady VW, predaj automobilky Volkswagenu. Piech predložil pritom návrh, ktorý vypracoval predseda predstavenstva VW Martin Winterkorn. Podľa neho by VW mal kúpiť Porsche približne za 11 miliárd eur (331,39 miliardy Sk). To by znamenalo, že obe rodiny by sa razom zbavili dlhov. Piech okrem toho navrhol okamžité prepustenie šéfa Porsche Wendelina Wiedekinga a finančného riaditeľa Holgera Härtera. Nahradiť by ich mali Winterkorn a finančný šéf VW Hans Dieter Pötsch.
Podľa výpočtu finančných expertov čisté dlhy Porsche v súvislosti s prevzatím VW predstavujú 9 miliárd eur (271,13 miliardy Sk). Experti sa zhodujú, že úroky z tejto sumy sa nedajú platiť z bežných operácií. Porsche Automobil Holding minul asi 23 miliárd eur (692,90 miliardy Sk) na získanie takmer 51-% podielu vo Volkswagene a pôvodne plánoval v tomto roku navýšenie tohto podielu až na 75 %. Podľa nemeckého časopisu Spiegel Wiedeking a Härter navrhli fúziu Porsche a VW. Spoločnosť by si potom obstarala dodatočné peniaze prostredníctvom navýšenia kapitálu. Na ňom by sa zúčastnil aj emirát Katar, ktorý je okrem rodín Porscheovcov a Piechovcov a spolkovej krajiny Dolné Sasko tretím najväčším akcionárom VW. Niekoľko miliárd by však museli investovať aj Porscheovci a Piechovci. Piech dáva prednosť tomu, že VW kúpi automobilové operácie Porsche.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button