Motorizmus

VW: Oficiálne rozhodnutie o umiestnení výroby nového modelu ešte nepadlo

Žiadne oficiálne rozhodnutie o umiestnení výroby nového modelu rodinného auta UP! značky Volkswagen zatiaľ nepadlo. Na dnešnej tlačovej konferencii Združenia automobilového priemyslu (ZAP) SR to potvrdil člen predstavenstva Volkswagen Slovakia Bohdan Wojnar. Bratislavský závod nemeckej automobilky pritom patrí medzi hlavných kandidátov na získanie tejto investície v hodnote približne 300 miliónov eur (9 miliárd Sk).

"Pravdou je, že náš závod je, povedané športovou terminológiou, v štartovacích blokoch. Pokiaľ toto rozhodnutie padne, bude to vďaka tomu, že sme tvrdo pracovali a že Slovenská republika vytvorila vhodné rámcové predpoklady. Poprosil by som ešte o trpezlivosť v tomto smere, až bude rozhodnuté, médiá dostanú príslušné informácie," dodal Wojnar. O prípadnom konečnom rozhodnutí wolfsburskej centrály nemeckej automobilky Volkswagen zatiaľ nemá informácie ani predstaviteľ odborov bratislavského závodu Zoroslav Smolinský. "Nemám o tom žiadnu informáciu, iba som sa dopočul, že UP! je schválený a ja dúfam, že sa bude robiť v Bratislave," reagoval pre TASR. Bližšie informácie však podľa neho môže poskytnúť len vedenie spoločnosti.
Za umiestnenie výroby nového modelu Volkswagenu v Bratislave bol v marci v nemeckej centrále automobilky lobovať aj predseda vlády SR Robert Fico s ministrom hospodárstva Ľubomírom Jahnátkom. "Našou povinnosťou bolo zalobovať. To je úlohou politikov, tak sme to dnes urobili. Dúfame, že tento lobing bude dostatočne úspešný," uviedol slovenský premiér po stretnutí s predsedom predstavenstva Volkswagenu Martinom Winterkornom. O umiestnení výroby nového modelu UP! sa pritom podľa neho rozhodne už v krátkom čase. Investičnú pomoc v podobe daňových úľav v maximálnom objeme 14,3 milióna eur (430,8 milióna Sk) schválil vládny kabinet spoločnosti Volkswagen Slovakia už vlani v decembri. Automobilka by mala tento stimul využiť na rozšírenie svojho výrobného portfólia o nový model UP! v už existujúcom výrobnom závode v Devínskej Novej Vsi. Realizácia investičného zámeru v hodnote 298,75 milióna eur (9 miliárd Sk) má byť rozložená na obdobie troch rokov, pričom v priamej súvislosti s investíciou sa do konca roka 2012 predpokladá vytvorenie 760 nových pracovných miest.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button