Motorizmus

Volkswagen počíta s rastom výroby aj na budúci rok

Volkswagen (VW) počíta so slabým rastom svojej výroby aj na budúci rok napriek problémom, ktorým bude čeliť na svete celý automobilový sektor. "Pred nami sa nachádza ťažký rok 2009," povedal stredu v Paríži šéf VW Martin Winterkorn, ktorý sa zúčastnil na podujatiach pred dnešným otvorením Autosalónu vo francúzskom hlavnom meste. Dodal, že toto odvetvie svetovej ekonomiky by však na budúci rok mohlo zostať stabilným.
 

Winterkorn predpokladá, že predaj automobilov bude v roku 2009 slabý najmä v Spojených štátoch a západnej Európe. Ale ich pokles by mohli vyrovnať podstatné prírastky v odbyte najmä v Rusku a Číne. Vďaka tomu VW zrejme dosiahne slabý prírastok výkonu v celkovej produkcii.
Vlani predal VW prvýkrát vo svojej histórii viac ako 6 miliónov vozidiel. Tento rok by mohol dokonca vytvoriť ešte lepší výsledok. Tržby a zisk by mali byť v končiacom sa roku lepšie než vlani, keď jeho celkové príjmy dosiahli 109 miliárd eur (3,28 bilióna Sk) a zisk pred zdanením zostal 6,5 miliardy eur (195,82 miliardy Sk).
Volkswagen predstavuje na Autosalóne celý rad nových vozidiel a konštrukčných štúdií. Medzi nimi sú aj nové varianty modelov Golf a Passat s veľmi nízkou spotrebou paliva. Na trh prídu na budúci rok. Na kilometer jazdy budú vylučovať do ovzdušia menej ako 120 gramov kysličníka uhličitého, čo bude pod normou Európskej komisie (EK) na nové vozidlá v budúcom desaťročí.
VW však vystavuje aj vozidlá s veľmi veľkým výkonom. Patrí medzi ne dopracovaný model Golf GTI, Audi S4 Avant s výkonom vyše 300 PS či Bentley s výkonom 600 PS. Winterkorn predpokladá, že návštevníkov podujatia zaujme aj štúdia štvordverového Lamborghini či otvorený variant športového modelu Bugatti Veyron.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button