Motorizmus

Vo Volkswagene bude veľká demonštrácia proti zmenám v koncerne

Nemecký odborový zväz IG Metall uskutoční v piatok 12. septembra vo Wolfsburgu, sídle medzinárodného automobilového koncernu Volkswagen (VW), veľkú demonštráciu. Má sa na nej zúčastniť 40.000 zamestnancov závodov koncernu z celého Nemecka. Bude to najväčšia protestná akcia pracujúcich v 70-ročnej histórii podniku.

"Formálne je demonštrácia namierená proti všetkým, ktorí chcú zmeniť zákon o VW," povedal Hartmut Meine, predák okresnej organizácie IG Metall v Dolnom Sasku. "Ide o zachovanie pracovných miest a závodov". Podľa analytikov má byť akcia namierená proti šéfovi Porsche Wendelinovi Wiedekingovi, ktorý v dozornej rade predstavuje Porsche, budúceho väčšinového vlastníka v nej a ktorý chce obmedziť osobné práva zamestnancov.
Zamestnanci VW budú okrem iného protestovať proti návrhu, aby mali v dozornej rade len troch zástupcov ako zamestnanci Porsche. Poukazujú na to, že ich je 320.000, kým pracovníkov Porsche je 12.000. Predstavitelia pracovníkov VW by pokladali takýto pomer za dramatickú stratu svojho vplyvu v novom podniku pod vedením Porsche.
Európska komisia pred časom konštatovala, že zákon o Volkswagene je v rozpore s princípmi EÚ o voľnom pohybe kapitálu. Požadovala, aby Nemecko okrem iného v novom zákone zrušilo blokovacie právo veta spolkovej krajiny Dolné Sasko vo VW. Spolková krajina má v koncerne 20-% podiel. Podľa všeobecne platnej zásady by mal mať minoritný akcionár právo veta až v prípade, ak je jeho podiel v spoločnosti 25 % a viac akcií.
Nemecká vláda pripravila nový návrh zákona o VW, ale komisár pre hospodársku súťaž EÚ Charlie McCreevy nie je s ním spokojný. Oznámil, že komisia zažaluje Berlín na Európskom súdnom dvore, lebo v návrhu sú neprípustné formulácie.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button